Lekkie śniadanie (lub kolacja) na ciepło, z moim ukochanym jajkiem w koszulce. Pieczywo lekkie zamiast zwykłego, żadnego dodatkowego tłuszczu do smażenia warzyw – tylko dobra patelnia i ewentualnie odrobina wody. Pyszny, zdrowy i sycący posiłek na pierwszą część dnia.
Archives Recipes
Recipes
Krewetki, kurki i zielone warzywa z patelni
Taki posiłek może być i śniadaniem na ciepło, lunchem albo obiadem. Można zjeść z ryżem, bagietką lub bez żadnych dodatkowych węglowodanów. Smakuje wybornie:-)
Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-pieprzowym
Biała kiełbasa jest pyszna! Przekonałam się do niej niedawno i włączam ją do kolejnych dań. Dzisiaj propozycja w sosie chrzanowo-pieprzowym, na bazie beszamelu więc nie będzie fit, ale za to smacznie i szybko:-)
Potrawka warzywna z zielonymi pomidorami
Co można zrobić z zielonych pomidorów? Można zamarynować na zimę (co uczyniłam) ale można też usmażyć. Ja przygotowałam pyszną potrawkę min. z zielonymi pomidorami. Samo dobro i jak mało kalorii:-)
Faszerowana papryka
Czasem trzeba poświecić chwilę, żeby dobrze zjeść. Papryka faszerowana jako alternatywa do gołąbków – pysznie, do syta i z dużą porcją białka.
Fusilli z łososiem wędzonym na gorąco, w pomidorach
Tylko trzy składniki potrzeba, żeby zjeść smacznie, zdrowo, do syta i ze sporą porcja protein.
Pieczywo twarogowe, tofu z patelni i warzywa na ciepło
Wegańskie jedzenie nie musi być nudne i monotonne. Ja postawiłam na posiłek wysokoproteinowy z domowym pieczywem twarogowym, tofu i dużą porcją zielonych warzyw.
Pieczywo proteinowe z łososiem wędzonym na gorąco
Szybko, zdrowo, smacznie i do syta – wysokobiałkowe śniadanie (lub kolacja) w sam raz na początek aktywnego dnia albo po wykonanej aktywności.
Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowa
Klasyczne danie w wersji fit. Karkówka na gulasz nadaje się znakomicie, to mięso nie wymaga dodatkowej porcji tłuszczu, jest pełne smaku i szybko się dusi. Z tej ilości wyszło 1,5 kg gulaszu a moja porcja to 300 g.
Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł
Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Sałatka na ciepło z groszku i soczewicy, kanapka z indykiem i jajkiem w koszulce
W tym skromnym śniadaniu jest aż 30.6 gram białka. To całkiem sporo jak na pierwszy posiłek dnia. Wyszło pysznie:-)
Jajecznica z kurkami, warzywami i serem gruyere
Jajka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Są sycące, mają mnóstwo mikroskładników no i można je przygotować na wiele sposobów. Jajecznica też nie musi być nudna. Moja propozycja sezonowa to jajecznica z kurkami, garść warzyw i pysznym, aromatyczny gruyere. Całość ma mnóstwo białka, i dobrą porcję kalorii, w sam raz na początek aktywnego dnia:-)