Archives Recipes

Recipes

Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł

Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

Czytaj więcej

Jajecznica z kurkami, warzywami i serem gruyere

Jajka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Są sycące, mają mnóstwo mikroskładników no i można je przygotować na wiele sposobów. Jajecznica też nie musi być nudna. Moja propozycja sezonowa to jajecznica z kurkami, garść warzyw i pysznym, aromatyczny gruyere. Całość ma mnóstwo białka, i dobrą porcję kalorii, w sam raz na początek aktywnego dnia:-)

Czytaj więcej