Wątróbka z indyka z jabłkiem i cebulką

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Wątróbka to bogate źródło żelaza a ta z indyka jest naprawdę pyszna, delikatna. Jabłko i cebulka nadają charakteru, bo wątróbka sama w sobie jest dość "tępa" i jednowymiarowa. No i koniecznie świeży tymianek:-) Porcja jak na zdjęciu ma 524 kcal i aż 41 g białka!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 524
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 33g51%
Węglowodany 13g5%
Białko 41g82%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 410 g wątróbka z indyka
 160 g cebuli
 120 g jabłka
 3 łyżka oleju rzepakowego
 250 ml mleka 0,5%
 sól, pieprz, świeży tymianek

Sposób przygotowania

1

Wątróbkę oczyścić, opłukać zimną wodą i zalać mlekiem.

2

Zostawić na noc w lodówce.

3

Na drugi dzień odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą...

4

....i wysuszyć porządnie przy użyciu papierowego ręcznika.

5

2 cebule pokroić w półtalarki, 1 jabłko obrać i pokroić w cząstki.

6

Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, dać im chwilę, żeby puściły sok. Posypać świeżym (najlepiej) tymiankiem.

7

Teraz dodać wątróbki, przykryć i dusić kilka chwil od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wątróbka potrzebuje niewiele czasu więc nie przeciągnijcie! 5-7 minut, potem widelcem przewróćcie na drugą stronę - może pryskać więc ostrożnie!

8

Kolejne 5 minut, teraz czas na sól i pieprz i gotowe!

9

Ja podałam z chlebkiem z patelni typu naan (nie wliczone do makro).

10

Danie posypałam jeszcze świeżym tymiankiem.

11

Składniki

 410 g wątróbka z indyka
 160 g cebuli
 120 g jabłka
 3 łyżka oleju rzepakowego
 250 ml mleka 0,5%
 sól, pieprz, świeży tymianek

Sposób przygotowania

1

Wątróbkę oczyścić, opłukać zimną wodą i zalać mlekiem.

2

Zostawić na noc w lodówce.

3

Na drugi dzień odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą...

4

....i wysuszyć porządnie przy użyciu papierowego ręcznika.

5

2 cebule pokroić w półtalarki, 1 jabłko obrać i pokroić w cząstki.

6

Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, dać im chwilę, żeby puściły sok. Posypać świeżym (najlepiej) tymiankiem.

7

Teraz dodać wątróbki, przykryć i dusić kilka chwil od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wątróbka potrzebuje niewiele czasu więc nie przeciągnijcie! 5-7 minut, potem widelcem przewróćcie na drugą stronę - może pryskać więc ostrożnie!

8

Kolejne 5 minut, teraz czas na sól i pieprz i gotowe!

9

Ja podałam z chlebkiem z patelni typu naan (nie wliczone do makro).

10

Danie posypałam jeszcze świeżym tymiankiem.

11

Wątróbka z indyka z jabłkiem i cebulką
(Visited 39 751 times, 304 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *