Makaron szpinakowy z piersią kurczaka w sosie z pieczarek

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron z kurczakiem to niby nic specjalnego ale nawet z takiego klasyka można zrobić danie bardziej fit i bardziej kolorowe.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 515
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15g24%
Węglowodany 54.5g19%
Białko 34.1g69%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 65 g makaronu szpinakowego tagliatelle
 50 g cebuli
 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 120 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 ml śmietanki 12% (łaciata do zup i sosów)
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Cebulkę drobniutko posiekać i przesmażyć krótko na oleju.

2

dodać drobno posiekane pieczarki, dusić aż odparują wodę.

3

Następnie dodać sos sojowy i wysmażyć do "suchości".

4

Polędwiczki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej, lub innej z powłoką non-stick), dodać przygotowane uprzednio pieczarki, zalać śmietanką, dodać natkę i krótko zagotować.

5

Makaron ugotować al dente, dodać sos z kurczakiem i pieczarkami, doprawić pieprzem.

Składniki

 65 g makaronu szpinakowego tagliatelle
 50 g cebuli
 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
 100 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 120 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 ml śmietanki 12% (łaciata do zup i sosów)
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Cebulkę drobniutko posiekać i przesmażyć krótko na oleju.

2

dodać drobno posiekane pieczarki, dusić aż odparują wodę.

3

Następnie dodać sos sojowy i wysmażyć do "suchości".

4

Polędwiczki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej, lub innej z powłoką non-stick), dodać przygotowane uprzednio pieczarki, zalać śmietanką, dodać natkę i krótko zagotować.

5

Makaron ugotować al dente, dodać sos z kurczakiem i pieczarkami, doprawić pieprzem.

Makaron szpinakowy z piersią kurczaka w sosie z pieczarek
(Visited 975 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *