Ramen z kurczakiem w sosie sojowym

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ramen to zupa z makaronem - japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Ja potrzebowałam zjeść danie wysokobiałkowe, więc mój ramen powstał z dużą porcją polędwiczek z piersi kurczaka. Mając wcześniej ugotowany bulion, całe danie robi się 10 minut. W sam raz po treningu, kiedy musisz szybko zjeść porządny, proteinowy posiłek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 603
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.9g14%
Węglowodany 72.9g25%
Białko 55.8g112%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu udon (całe opakowanie "house of Asia")
 350 ml bulionu warzywnego
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g pak choi
 15 g grzybków shitake (5 sztuk)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 glon kombu
 2 łyżka sosu sojowego
 zielona cebulka, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Użyłam bulionu domowego, warzywnego. W bulionie umieściłam 1 płat glonu kombu. Oryginalnie jest on dodawany do miso i dashi, ale w moim ramenie sprawdził się doskonale, bo nadał bulionowi określony, wyrazisty smak. Mogą być też glony nori lub inne suszone wodorosty.

2

Do bulionu wrzuciłam też suszone grzybki shitake. Całość gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Wyłączyłam, poszłam na trening a jak wróciłam to dokończyłam ten wysokobiałkowy, pyszny posiłek.

3

Polędwiczki kurczaka zamknęłam na bardzo gorącej, suchej patelni...

4

Następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i czekałam aż sos odparuje.

5

Zajęło to ok 10 min. W międzyczasie odwracałam mięsko.

6

Na odrobinie oleju sezamowego podsmażyłam pak choi.

7

Makaron przygotowałam wg przepisu na opakowaniu (wrzucasz do wrzącej wody na 2 minuty).

8

Teraz umieściłam w miseczce: makaron, kurczaczki...

9

... pak choi i shitake wyjęte uprzednio z bulionu.

10

11

Następnie całość zalałam bulionem (wcześniej wyjęłam kombu, nadaje się tylko do wyrzucenia, bo cały smak oddało do bulionu).

12

Wykończyłam cebulką i sezamem.

Składniki

 200 g makaronu udon (całe opakowanie "house of Asia")
 350 ml bulionu warzywnego
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 100 g pak choi
 15 g grzybków shitake (5 sztuk)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 glon kombu
 2 łyżka sosu sojowego
 zielona cebulka, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Użyłam bulionu domowego, warzywnego. W bulionie umieściłam 1 płat glonu kombu. Oryginalnie jest on dodawany do miso i dashi, ale w moim ramenie sprawdził się doskonale, bo nadał bulionowi określony, wyrazisty smak. Mogą być też glony nori lub inne suszone wodorosty.

2

Do bulionu wrzuciłam też suszone grzybki shitake. Całość gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Wyłączyłam, poszłam na trening a jak wróciłam to dokończyłam ten wysokobiałkowy, pyszny posiłek.

3

Polędwiczki kurczaka zamknęłam na bardzo gorącej, suchej patelni...

4

Następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i czekałam aż sos odparuje.

5

Zajęło to ok 10 min. W międzyczasie odwracałam mięsko.

6

Na odrobinie oleju sezamowego podsmażyłam pak choi.

7

Makaron przygotowałam wg przepisu na opakowaniu (wrzucasz do wrzącej wody na 2 minuty).

8

Teraz umieściłam w miseczce: makaron, kurczaczki...

9

... pak choi i shitake wyjęte uprzednio z bulionu.

10

11

Następnie całość zalałam bulionem (wcześniej wyjęłam kombu, nadaje się tylko do wyrzucenia, bo cały smak oddało do bulionu).

12

Wykończyłam cebulką i sezamem.

Ramen z kurczakiem w sosie sojowym
(Visited 6 586 times, 42 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *