Zapiekanka „gołąbkowa”

Oceń przepisKategoria, , , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Lubię jeść gołąbki ale nie lubię ich zawijać. No to robię zapiekankę "gołąbkową". W mojej wersji jest - a jakże - mocno fit i mega białkowa. Polecam szczególnie dla aktywnych fizycznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 128
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.4g7%
Węglowodany 8.8g3%
Białko 13.5g27%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 szklanka ryżu (suchy)
 800 g mięso mielone z piersi indyka
 250 g kapusty pekińskiej (ok. 1/2)
 265 g cebuli (2 średnie)
 4 łyżka oleju rzepakowego
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania

1

Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju.

2

Ryż ugotować jak zwykle (ja gotuję 1 ryżu : 2 wody, trochę soli, zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, nie mieszać).

3

Kapustę posiekać. Jak jest sezon letni, to możecie użyć młodej kapusty. Trzeba jednak pamiętać, że jest bardziej wodnista od pekińskiej, co nie jest złe, po prostu zapiekanka będzie mniej zwarta.

4

Wszystkie składniki wymieszać doprawić, wymieszać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć i piec ok. 1,5 godziny.

5

Ostatnie 10 minut odkryć żeby wierzch się lekko zapiekł. Wyszło 1600 g zapiekanki.

6

Zapiekanka ma zwartą konsystencję, doskonale się kroi. Do tego ulubiony sos (u mnie pomidorowy: cebula duszona do miękkości w odrobinie bulionu, do tego pomidory z puszki, gałka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, zblendować) ... i gotowe:-)

Składniki

 1 szklanka ryżu (suchy)
 800 g mięso mielone z piersi indyka
 250 g kapusty pekińskiej (ok. 1/2)
 265 g cebuli (2 średnie)
 4 łyżka oleju rzepakowego
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania

1

Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju.

2

Ryż ugotować jak zwykle (ja gotuję 1 ryżu : 2 wody, trochę soli, zagotować, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, nie mieszać).

3

Kapustę posiekać. Jak jest sezon letni, to możecie użyć młodej kapusty. Trzeba jednak pamiętać, że jest bardziej wodnista od pekińskiej, co nie jest złe, po prostu zapiekanka będzie mniej zwarta.

4

Wszystkie składniki wymieszać doprawić, wymieszać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć i piec ok. 1,5 godziny.

5

Ostatnie 10 minut odkryć żeby wierzch się lekko zapiekł. Wyszło 1600 g zapiekanki.

6

Zapiekanka ma zwartą konsystencję, doskonale się kroi. Do tego ulubiony sos (u mnie pomidorowy: cebula duszona do miękkości w odrobinie bulionu, do tego pomidory z puszki, gałka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, zblendować) ... i gotowe:-)

Zapiekanka „gołąbkowa”
(Visited 8 714 times, 32 visits today)

2 Comments

  1. Edyta 6 kwietnia 2022 at 10:10

    Świetny pomysł. Połączenie z kapustą pekińską coś nowego, też nie lubie zwijania. Moja inspiracja na dzisiejszy obiad. Prosty, jasny opis, dużo ładnych zdjęć. Bardzo mi się podoba! Gratulacje Aniu.

    Reply
    1. ania 6 kwietnia 2022 at 11:47

      Bardzo mi miło, dziekuję Edyta:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *