Ilość przepisów: 164
Sałatka nicejska – wersja z olejem sezamowym i borówkamiPolecam tę sałatkę jako pyszny, pełnowartościowy posiłek. Duża porcja białka, mnóstwo "zielonego" i wyborny aromat oleju sezamowego - pokochacie ją:-)Krewetki, czarny ryż i sałatka z pora na ciepłoLekko, smacznie i ładnie. Ryż czarny - uwielbiam, krewetki - również.m A por to taki mój "dyżurny" dodatek warzywny - niedrogi, smaczny i szybko się robi. Bardzo udane, dobrze zbilansowane danie:-)Fettuccine z krewetkami, porem i cukiniąSzybki i lekki posiłek dla miłośników owoców morza. Łatwy i sycący z ogólnie dostępnych składników.Krewetki, kurki i zielone warzywa z patelniTaki posiłek może być i śniadaniem na ciepło, lunchem albo obiadem. Można zjeść z ryżem, bagietką lub bez żadnych dodatkowych węglowodanów. Smakuje wybornie:-)Fusilli z łososiem wędzonym na gorąco, w pomidorachTylko trzy składniki potrzeba, żeby zjeść smacznie, zdrowo, do syta i ze sporą porcja protein.Pieczywo proteinowe z łososiem wędzonym na gorącoSzybko, zdrowo, smacznie i do syta - wysokobiałkowe śniadanie (lub kolacja) w sam raz na początek aktywnego dnia albo po wykonanej aktywności.Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokułPyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.Sałatka ziemniaczana ze śledziem i ogórkiem kiszonymSuper smaczna i łatwa do przygotowania sałatka dla wielbicieli ziemniaków i śledzi. W ogóle połączenia ziemniaka i śledzia to jedno z moich ulubionych. Znacie? Lubicie? 🙂Kanapki z jajkiem poszetowym i łososiem wędzonym na gorącoBardzo pożywne, wysokobiałkowe śniadanie. Tylko zdrowe składniki, mnóstwo smaku i niebo w gębie:-)