Pomysł na obiad

Ilość przepisów: 179
Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicąCzarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować.
Kasza pęczak, warzywa korzenne i filet z kurczakaDzisiaj proponuję obiad całoroczny: warzywa korzenne i kasza to danie smakuje o każdej porze roku. Sporą ilość białka dostarcza kurczak z puszki. Proste danie, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
Tagliatelle z krewetkami i pieczonymi pomidorkamiZnakomite połączenie makaronu, krewetek i upieczonych pomidorków koktajlowych. Proste, szybkie danie (o ile macie już wcześniej upieczone pomidorki). Solidna porcja białka więc szczególnie polecam jako posiłek po treningu.
Tagliatelle z polędwicą z dorsza i z pieczonymi pomidorkamiW tym daniu najwięcej czasu zajmuje upieczenie pomidorków. ALe jak już je zrobicie, to reszta jest banalnie prosta. Ja uwielbiam takie posiłki: kombinacja makaronu z rybą. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, mają porządną porcję białka, są sycące i bardzo smaczne.
Pieczeń z mielonej szynki z kapustą pekińskąRzadko kupuję wędlinę a lubię mięso więc przygotowuję sobie różne zamienniki, które są niskokaloryczne, wysokobiałkowe i nie są "zalane" polepszaczami smaku, koloru. No i moje mięsa nie są tak koszmarnie słone, jak sklepowe wędliny. Przepis na małą foremkę (wyszło ok 1.3 kg pieczeni).
Sałata z tuńczykiem, młodymi ziemniakami i oliwkami, w sosie miodowo-cytrynowymPodrzucam pomysł na pożywną, smaczną sałatkę ze świeżym tuńczykiem w roli głównej. Ja uwielbiam tę rybę, w takiej właśnie postaci, która nie przypomina w niczym tuńczyka jakiego kojarzymy z puszek. Ciepłe, przesmażone ziemniaczki, ciepły tuńczyk, mix sałat a wszystko polanem moim sosem miodowo-cytrynowym. Pychota!
Penne rigate i sos pomidorowy z szynki w wersji fitWieprzowina, ta chuda jak właśnie szynka, jest dobrym źródłem białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (w 100 g jest 135 kcal; B 22 g, T 5 g). Mój sos w stylu bolognese na bazie szynki ma tylko 82 kcal w 100 g, jest zatem dobry dla osób na diecie redukcyjnej. Oczywiście polecam go nie tylko osobom redukującym wagę, jest bardzo smaczny i sycący i zadowoli każdego mięsożercę wielbiącego makarony.
1 2 3 20

(Visited 509 963 times, 3 182 visits today)