Kotleciki brokułowe z mozarellą

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Polecam zrobić bardzo smaczne kotleciki z brokuła. Są bardzo łatwe do wykonania, dodatek mozarelli (light) sprawia, że są miękkie ale zwarte, nie rozsypują się. Bardzo dobre na zimno!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 148
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.8g12%
Węglowodany 12.7g5%
Białko 7.9g16%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 440 g ugotowanego brokuła (2 sztuki - same różyczki)
 1 jajko
 5 g czosnku (1 ząbek)
 15 g bułki tartej
 125 g mozarelli light (1 kulka)
 2 łyżka oleju rzepakowego
 40 g mąki pszennej
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować w osolonej wodzie.

2

Ma być ładnie zielony i al dente.

3

4

Wystygniętego brokuła posiekać.

5

Mozarellę posiekać drobno.

6

Dodać przyprawy i mąkę...

7

...wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią).

8

Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej...

9

i usmażyć. Na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie. Układamy na gorącą patelnię z 1 łyżką oleju, zmniejszamy ogień, żeby kotleciki doszły w środku, kilka minut, odwracamy, znowu łyżka oleju i taka sama procedura: podkręcamy ogień na chwilę, po czym zmniejszamy.

10

Świetnie się przechowują, i na zimno są super pyszne:-)

Składniki

 440 g ugotowanego brokuła (2 sztuki - same różyczki)
 1 jajko
 5 g czosnku (1 ząbek)
 15 g bułki tartej
 125 g mozarelli light (1 kulka)
 2 łyżka oleju rzepakowego
 40 g mąki pszennej
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować w osolonej wodzie.

2

Ma być ładnie zielony i al dente.

3

4

Wystygniętego brokuła posiekać.

5

Mozarellę posiekać drobno.

6

Dodać przyprawy i mąkę...

7

...wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią).

8

Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej...

9

i usmażyć. Na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie. Układamy na gorącą patelnię z 1 łyżką oleju, zmniejszamy ogień, żeby kotleciki doszły w środku, kilka minut, odwracamy, znowu łyżka oleju i taka sama procedura: podkręcamy ogień na chwilę, po czym zmniejszamy.

10

Świetnie się przechowują, i na zimno są super pyszne:-)

Kotleciki brokułowe z mozarellą
(Visited 57 362 times, 460 visits today)

6 Comments

  1. Ania 1 października 2023 at 17:32

    Pani Aniu!
    Czy mozna te kotleciki upiec w piekarniku?

    Reply
    1. ania 1 października 2023 at 19:48

      Cześć, myślę, że można upiec w piekarniku, mogą mieć inną strukturę skórki, ale za to sporo mniej kalorii:-) Powodzenia, pozdrawiam serdecznie, Ania:-)

      Reply
  2. Marta 4 lutego 2024 at 13:14

    a gdzie dodajemy mąkę?

    Reply
    1. ania 5 lutego 2024 at 09:55

      Cześć, mąkę dodajemy do posiekanego brokuła, mozarelli, przypraw itd. Wszystko zagniatamy i formujemy kotleciki, a potem je panierujemy.
      Pozdrawiam,
      Ania

      Reply
  3. Maciej 21 marca 2024 at 13:00

    A tej gałki muszkatołowej to ile? Szczypta, łyżeczka, łyżka?

    Może głupie pytanie, ale nigdy tej przyprawy nie używałem, bo jestem na początku swojej drogi z kuchennymi eksperymentami. 😀

    Reply
    1. ania 27 marca 2024 at 09:00

      Cześć, nie ma głupich pytań:-) Gałka jest bardzo intensywna w smaku, jak przesadzisz, to potrawa będzie gorzka. Co więcej, gałka ma działanie narkotyczne. Objawy jej nadużycia to halucynacje i drgawki. Za porcję halucynogenną, uznaje się od 6 do 30 gramów sproszkowanej gałki muszkatołowej. Zatem, odpowiadając na Twoje pytanie: gałki zawsze odrobinka, na czubeczek łyżeczki:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *