Chipsy z bobu

Oceń przepisKategoriaTagiWybierz ilość porcji1 porcja

Korzystając z dobrodziejstw sezonu na bób, warto go włączyć do swojej diety. Z powodzeniem można go mrozić (surowy!) i wykorzystywać zimą, ale ten młody, świeży jest najsmaczniejszy. Ja zawsze obieram bób, skórki dawniej wyrzucałam a teraz przerabiam na świetne, chrupiące chipsy do podjadania na ulubionym serialu, albo jako dodatek do sałatek. Zróbcie i poczęstujcie znajomych, w pierwszej chwili smakują jak boczek:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 358
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.7g29%
Węglowodany 39.1g14%
Białko 13g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 180 g skórek z bobu
 2 łyżka oleju
 1 łyżeczek papryki wędzonej
 1 łyżeczek granulowanego czosnku
 0,50 łyżeczek miodu, melasy, syropu klonowego ewentualnie cukru trzcinowego
 sól,

Sposób przygotowania

1

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać. Po obraniu 500 g bobu zostało mi jakieś 180 g skórek.

2

Olej wymieszać z miodem, solą, granulowanym czosnkiem i wędzoną papryką.

3

Do marynaty wrzucić skórki i wymieszać dokładnie (najlepiej dłonią).

4

Wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić na 10-15 minut, na 180 stopni.

5

Kontrolujcie sytuację, krótsze pieczenie spowoduje, że po wystygnięciu będą bardziej "gumowate", a za długie pieczenie da im przesadną twardość i trudno będzie gryźć.

6

Znakomite do piwa, jako chrupiąca posypka do sałatek czy do wcinania przy Netflixie:-) Całość ma 358 kcal.

7

Składniki

 180 g skórek z bobu
 2 łyżka oleju
 1 łyżeczek papryki wędzonej
 1 łyżeczek granulowanego czosnku
 0,50 łyżeczek miodu, melasy, syropu klonowego ewentualnie cukru trzcinowego
 sól,

Sposób przygotowania

1

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać. Po obraniu 500 g bobu zostało mi jakieś 180 g skórek.

2

Olej wymieszać z miodem, solą, granulowanym czosnkiem i wędzoną papryką.

3

Do marynaty wrzucić skórki i wymieszać dokładnie (najlepiej dłonią).

4

Wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić na 10-15 minut, na 180 stopni.

5

Kontrolujcie sytuację, krótsze pieczenie spowoduje, że po wystygnięciu będą bardziej "gumowate", a za długie pieczenie da im przesadną twardość i trudno będzie gryźć.

6

Znakomite do piwa, jako chrupiąca posypka do sałatek czy do wcinania przy Netflixie:-) Całość ma 358 kcal.

7

Chipsy z bobu
(Visited 1 912 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *