Bardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku - neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 307
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.7g11%
- Węglowodany 11.2g4%
- Białko 51.1g103%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski i przesmażyć na suchej patelni...
... doprawić przyprawami: sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa...
... dodać pastę z tamaryndowca...
... i sos sojowy.
Dla lubiących pikantne smaki można użyć chilli.
Następnie dorzucić pokrojoną w paski cukinię, krótko wymieszać żeby cukinia pozostała al dente....
... i można dorzucić makaron shirataki (przed użyciem odlać wodę w której się go przechowuje i bardzo dokładnie wypłukać).
Teraz porządnie wszystko wymieszać na ogniu przez 2-3 minuty, żeby makaron się zagrzał.
Na koniec posypać zieloną cebulką i jasnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski i przesmażyć na suchej patelni...
... doprawić przyprawami: sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa...
... dodać pastę z tamaryndowca...
... i sos sojowy.
Dla lubiących pikantne smaki można użyć chilli.
Następnie dorzucić pokrojoną w paski cukinię, krótko wymieszać żeby cukinia pozostała al dente....
... i można dorzucić makaron shirataki (przed użyciem odlać wodę w której się go przechowuje i bardzo dokładnie wypłukać).
Teraz porządnie wszystko wymieszać na ogniu przez 2-3 minuty, żeby makaron się zagrzał.
Na koniec posypać zieloną cebulką i jasnym sezamem.