Makaron shirataki z kurczakiem i cukinią

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku - neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 307
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.7g11%
Węglowodany 11.2g4%
Białko 51.1g103%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 200 g cukinii
 3 łyżka sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka pasty z tamaryndowca
 sumak, trawa cytrynowa, liście kafiru
 jasny sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski i przesmażyć na suchej patelni...

2

... doprawić przyprawami: sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa...

3

... dodać pastę z tamaryndowca...

4

... i sos sojowy.

5

Dla lubiących pikantne smaki można użyć chilli.

6

Następnie dorzucić pokrojoną w paski cukinię, krótko wymieszać żeby cukinia pozostała al dente....

7

... i można dorzucić makaron shirataki (przed użyciem odlać wodę w której się go przechowuje i bardzo dokładnie wypłukać).

8

Teraz porządnie wszystko wymieszać na ogniu przez 2-3 minuty, żeby makaron się zagrzał.

9

Na koniec posypać zieloną cebulką i jasnym sezamem.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 200 g cukinii
 3 łyżka sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka pasty z tamaryndowca
 sumak, trawa cytrynowa, liście kafiru
 jasny sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić w cienkie paski i przesmażyć na suchej patelni...

2

... doprawić przyprawami: sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa...

3

... dodać pastę z tamaryndowca...

4

... i sos sojowy.

5

Dla lubiących pikantne smaki można użyć chilli.

6

Następnie dorzucić pokrojoną w paski cukinię, krótko wymieszać żeby cukinia pozostała al dente....

7

... i można dorzucić makaron shirataki (przed użyciem odlać wodę w której się go przechowuje i bardzo dokładnie wypłukać).

8

Teraz porządnie wszystko wymieszać na ogniu przez 2-3 minuty, żeby makaron się zagrzał.

9

Na koniec posypać zieloną cebulką i jasnym sezamem.

Makaron shirataki z kurczakiem i cukinią
(Visited 4 513 times, 29 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *