Lentejas con chorizo (zielona soczewica z chorizo)

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Soczewica zielona (lentejas - czyt."lentehas"), zdrowa, pożywna i smaczna, jest mocno obecna w kuchni hiszpańskiej. Lentejas con chorizo, to gęsta, treściwa zupa-gulasz na bazie bulionu. Moja wersja zawiera poza chorizo picante, konkretną porcją mięsa wołowego z rosołu. Zrobiłam więcej, wyszły 4 porcje więc zamknęłam w słoiczki na gorąco i mogę przechowywać danie w lodówce nawet kilka tygodni. Znacie ta potrawę? Lubicie?

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 480
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.7g20%
Węglowodany 48.9g17%
Białko 37.3g75%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g zielonej soczewicy (waga suchego produktu)
 120 g chorizo picante
 150 g mięsa z rosołu (u mnie udziec wołowy)
 340 g ziemniaków (surowych)
 100 g pietruszki (1 średnia)
 130 g marchewki (1 średnia)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 800 g bulionu wołowego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba ugotować bulion. Mięso z bulionu wykorzystamy do potrawy.

2

Ja korzystam z szybkowaru - 20 minut i mięso jest mięciutkie. Oszczędność czasu i prądu (pieniędzy).

3

4

Bulion odcedzam, część mięsa poszarpię - będzie do mojej potrawy, reszta wraz z warzywami pójdzie na pasztet.

5

Bulion gotuję dzień wcześniej, wstawiam do lodówki, a ana drugi dzień zbieram zastygnięty tłuszcz. W ten sposób mam chudy, pyszny, fit-bulionik:-) Mając taką bazę przystępujemy do przygotowania dania - jednego z najpopularniejszych w kuchni hiszpańskiej.

6

Chorizo podsmażyć na suchej patelni.

7

Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w półtalarki.

8

Bulion ugotował dzień wcześniej. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień zebrałam zastygnięty tłuszcz. Następnie bulion postawiłam na ogniu, wrzuciłam pokrojony czosnek...

9

... podsmażone chorizo....

10

... pokrojone warzywa...

11

i soczewicę.

12

Ma końcu dodałam poszarpane, mięso na którym gotowałam bulion (część mięsa, reszta poszła na pasztet).

13

I gotowałam aż soczewica była miękka ale nie rozpadała się. Warzywa wtedy też są w punkt. Teraz trzeba doprawić solą i pieprzem i gotowe:-)

14

15

16

17

Składniki

 250 g zielonej soczewicy (waga suchego produktu)
 120 g chorizo picante
 150 g mięsa z rosołu (u mnie udziec wołowy)
 340 g ziemniaków (surowych)
 100 g pietruszki (1 średnia)
 130 g marchewki (1 średnia)
 20 g czosnku (4 ząbki)
 800 g bulionu wołowego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba ugotować bulion. Mięso z bulionu wykorzystamy do potrawy.

2

Ja korzystam z szybkowaru - 20 minut i mięso jest mięciutkie. Oszczędność czasu i prądu (pieniędzy).

3

4

Bulion odcedzam, część mięsa poszarpię - będzie do mojej potrawy, reszta wraz z warzywami pójdzie na pasztet.

5

Bulion gotuję dzień wcześniej, wstawiam do lodówki, a ana drugi dzień zbieram zastygnięty tłuszcz. W ten sposób mam chudy, pyszny, fit-bulionik:-) Mając taką bazę przystępujemy do przygotowania dania - jednego z najpopularniejszych w kuchni hiszpańskiej.

6

Chorizo podsmażyć na suchej patelni.

7

Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w półtalarki.

8

Bulion ugotował dzień wcześniej. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień zebrałam zastygnięty tłuszcz. Następnie bulion postawiłam na ogniu, wrzuciłam pokrojony czosnek...

9

... podsmażone chorizo....

10

... pokrojone warzywa...

11

i soczewicę.

12

Ma końcu dodałam poszarpane, mięso na którym gotowałam bulion (część mięsa, reszta poszła na pasztet).

13

I gotowałam aż soczewica była miękka ale nie rozpadała się. Warzywa wtedy też są w punkt. Teraz trzeba doprawić solą i pieprzem i gotowe:-)

14

15

16

17

Lentejas con chorizo (zielona soczewica z chorizo)
(Visited 1 396 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *