Pierś indyka pieczona w rękawie, kasza jaglana z czosnkiem niedźwiedzim i brukselka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pierś indyka kruchutka, soczysta i pełna protein! do tego pięknie zielone warzywo sezonowe i prozdrowotna kasza jaglana. Super wartościowy posiłek nie tylko dla aktywnych i nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 588
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.3g26%
Węglowodany 38.1g13%
Białko 75.9g152%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
 200 g brukselki
 200 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, czarnuszka, suszony czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka zamarynowałam na sucho: 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka suszonej pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - przykryłam folia spożywczą i zostawiłam a noc.
Na drugi dzień przełożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam rękaw dołączonymi w zestawie zaciskami, przełożyłam do piekarnika i piekłam ok. 80 min w temp.180 stopni. Waga surowej piersi 1080 g, po upieczeniu 830 g. Czyli 100 g g upieczonej piersi indyka to 157 g (w tym 33.5 g białka!!!).

2

Kasze ugotowałam z dodatkiem soli i suszonego czosnku niedźwiedziego w proporcji 1 szklanka suchej kaszy + 2 szklanki wody. Jak się zagotowała to zmniejszyłam ogień na minimum, przykryłam i zostawiłam na gazie aż do wchłonięcia płynu.

3

Brukselkę zawsze gotuje tak samo. Zalewam wodą, solę, zagotowuje, odlewam wodę, nalewam świeżą, solę, zagotowuję znowu odlewam i dopiero w trzeciej wodzie dotuje dłużej, ale tylko tyle, żeby nadal była al dente. Ważne: gotować bez przykrycia bo straci zielony kolor. A ta trzykrotna zmiana wody jest po to, żeby pozbyć się goryczki i żeby brukselka nie powodowała wzdęć.

4

5

Całość skropiłam oliwą a kasze ozdobiłam szczyptą czarnuszki.

6

7

8

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
 200 g brukselki
 200 g upieczonej w rękawie piersi indyka
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, czarnuszka, suszony czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka zamarynowałam na sucho: 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka suszonej pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - przykryłam folia spożywczą i zostawiłam a noc.
Na drugi dzień przełożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam rękaw dołączonymi w zestawie zaciskami, przełożyłam do piekarnika i piekłam ok. 80 min w temp.180 stopni. Waga surowej piersi 1080 g, po upieczeniu 830 g. Czyli 100 g g upieczonej piersi indyka to 157 g (w tym 33.5 g białka!!!).

2

Kasze ugotowałam z dodatkiem soli i suszonego czosnku niedźwiedziego w proporcji 1 szklanka suchej kaszy + 2 szklanki wody. Jak się zagotowała to zmniejszyłam ogień na minimum, przykryłam i zostawiłam na gazie aż do wchłonięcia płynu.

3

Brukselkę zawsze gotuje tak samo. Zalewam wodą, solę, zagotowuje, odlewam wodę, nalewam świeżą, solę, zagotowuję znowu odlewam i dopiero w trzeciej wodzie dotuje dłużej, ale tylko tyle, żeby nadal była al dente. Ważne: gotować bez przykrycia bo straci zielony kolor. A ta trzykrotna zmiana wody jest po to, żeby pozbyć się goryczki i żeby brukselka nie powodowała wzdęć.

4

5

Całość skropiłam oliwą a kasze ozdobiłam szczyptą czarnuszki.

6

7

8

Pierś indyka pieczona w rękawie, kasza jaglana z czosnkiem niedźwiedzim i brukselka
(Visited 9 862 times, 83 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *