Jajka w koszulce na kromkach z awokado, por, cukinia i pieczarki na ciepło

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja
Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 496
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26g40%
Węglowodany 33.1g12%
Białko 31.9g64%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 160 g cukinii
 120 g pieczarek
 90 g pora (zielona część)
 1 łyżka sosu sojowego
 sól, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Śniadanie robi się szybko, więc warto przygotować wszystkie składniki.

2

Najpierw nastawcie wodę na jajko w koszulce. Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Pora (tylko zielona część, biała idzie do kremów warzywnych) pokroiłam w talarki, krótko podprażyłam na granitowej (najlepiej, lub innej z powłoką non-stick) patelni.

4

Następnie patelnię spryskałam oliwą w sprayu i przesmażyłam plastry cukinii.

5

Jako ostatnie na tej samej patelni przesmażyłam kapelusze pieczarek dodając sos sojowy ciemny.

6

Warzywa ułożyłam na talerzu. Kromkę przekroiłam na pół, na każdą połówkę dała kilka plasterków awokado...

7

... a na awokado ułożyłam po jajku.

8

Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym.

9

10

11

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 160 g cukinii
 120 g pieczarek
 90 g pora (zielona część)
 1 łyżka sosu sojowego
 sól, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Śniadanie robi się szybko, więc warto przygotować wszystkie składniki.

2

Najpierw nastawcie wodę na jajko w koszulce. Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Pora (tylko zielona część, biała idzie do kremów warzywnych) pokroiłam w talarki, krótko podprażyłam na granitowej (najlepiej, lub innej z powłoką non-stick) patelni.

4

Następnie patelnię spryskałam oliwą w sprayu i przesmażyłam plastry cukinii.

5

Jako ostatnie na tej samej patelni przesmażyłam kapelusze pieczarek dodając sos sojowy ciemny.

6

Warzywa ułożyłam na talerzu. Kromkę przekroiłam na pół, na każdą połówkę dała kilka plasterków awokado...

7

... a na awokado ułożyłam po jajku.

8

Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym.

9

10

11

Jajka w koszulce na kromkach z awokado, por, cukinia i pieczarki na ciepło
(Visited 371 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *