Kalafior zapiekany z serem gruyere

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szybkie, pyszne jedzenie dla wegetarian, tylko dwa składniki! Na redukcji nadmiar sera nie jest wskazany, ale w tym daniu dobry ser gruyere świetnie zagrał z bardzo dietetycznym kalafiorem. Wyszło naprawdę dużo jedzenia i niewiele kalorii, a ile frajdy! Bo sery uwielbiam:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 425
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.5g41%
Węglowodany 20.8g7%
Białko 31.6g64%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g lekko obgotowanego kalafiora
 75 g sera gruyere
 papryka mielona
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Kalafiora podzieliłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą posoliła, zagotowałam. Następnie wodę odlałam, zalałam świeżą wodą, posoliłam, zagotowałam i odlałam. I trzeci raz powtórzyłam tę procedurę. Zawsze tak gotuję kalafiora, brokuła, brukselkę - wtedy nie pojawiają się wzdęcia.

2

Kalafiora odcedziłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam startym serem gruyere (to ważne, żeby to był ser o intensywnym smaku i aromacie, zwykła gouda czy edamski to już nie będzie to danie). Na koniec trochę mielonej, słodkiej papryki.

3

Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (200 stopni), potem odkryłam i zostawiłam jeszcze na kilka chwil, żeby nabrał ładnego koloru.

4

5

Na koniec trochę zieleniny - u mnie zielona cebulka - i gotowe!

6

Składniki

 500 g lekko obgotowanego kalafiora
 75 g sera gruyere
 papryka mielona
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Kalafiora podzieliłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą posoliła, zagotowałam. Następnie wodę odlałam, zalałam świeżą wodą, posoliłam, zagotowałam i odlałam. I trzeci raz powtórzyłam tę procedurę. Zawsze tak gotuję kalafiora, brokuła, brukselkę - wtedy nie pojawiają się wzdęcia.

2

Kalafiora odcedziłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam startym serem gruyere (to ważne, żeby to był ser o intensywnym smaku i aromacie, zwykła gouda czy edamski to już nie będzie to danie). Na koniec trochę mielonej, słodkiej papryki.

3

Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (200 stopni), potem odkryłam i zostawiłam jeszcze na kilka chwil, żeby nabrał ładnego koloru.

4

5

Na koniec trochę zieleniny - u mnie zielona cebulka - i gotowe!

6

Kalafior zapiekany z serem gruyere
(Visited 3 410 times, 93 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *