Bardzo polecam wypróbować ten przepis. Nie dość, że sam indyk to niskokaloryczne i pełnowartościowe białko, to dodatek warzyw do sosu dodatkowo "rozcieńcza" go czyniąc jeszcze bardziej fit.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 433
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.9g14%
- Węglowodany 51.5g18%
- Białko 31.3g63%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.
Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.
W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.
Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)
Połączcie zawartości obydwu garnków...
doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.
Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.
Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...
... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).
Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)
Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.
Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.
W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.
Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)
Połączcie zawartości obydwu garnków...
doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.
Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.
Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...
... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).
Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)
Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu