Ilość przepisów: 114
Potrawka warzywna z zielonymi pomidoramiCo można zrobić z zielonych pomidorów? Można zamarynować na zimę (co uczyniłam) ale można też usmażyć. Ja przygotowałam pyszną potrawkę min. z zielonymi pomidorami. Samo dobro i jak mało kalorii:-)Sałatka ziemniaczana ze śledziem i ogórkiem kiszonymSuper smaczna i łatwa do przygotowania sałatka dla wielbicieli ziemniaków i śledzi. W ogóle połączenia ziemniaka i śledzia to jedno z moich ulubionych. Znacie? Lubicie? 🙂Zielona sałatkaZielona sałatka zazwyczaj towarzyszy mi jako dodatek obiadowy. Jest bardzo świeża, łatwa do przygotowania i nie ma na nią ortodoksyjnego przepisu: co dacie - będzie pasowało. Sezonowa sałatka z bobem, fasolką szparagową i fetąSmaczna, zdrowa i pożywna sałatka na lunch lub na kolację. Ja jem bez pieczywa ale możecie dorzucić ulubioną kaszę albo grzanki ze świeżej bagietki - będzie pysznie:-)Guacamole – pasta z awokadoŚwietna przegryzka szczególnie latem, kiedy nie ma apetytu na tłuste, sycące, mięsne dania. Takie guacamole świetnie się sprawdzi również na imprezach, polecam:-)Ceviche z krewetekCeviche to danie z surowej ryby lub owoców morza marynowanych w soku z cytrusów. Jak podaje Wikipedia, danie to pochodzi z Peru ale jest obecnie bardzo popularne na całych Karaibach i coraz więcej osób przekonuje się do wyjątkowego smaku tego dania. Robiłam już ceviche (czytaj: sewicze) z miecznika (znajdziecie je na moim blogu) a zainspirowana ostatnim pobytem w świetnej restauracji, gdzie jadłam ceviche z krewetek argentyńskich, postanowiłam powtórzyć je w domu. Wyszło obłędnie pysznie, a w dodatku kilka razy taniej i kilka razy więcej;-))Sezonowa sałatka z wędzonym tofu, fasolką szparagową i czarnymi oliwkamiWegańska propozycja ze sporą porcją sojowego białka z tofu. Lekka i smaczna sałatka z sezonowymi żółtymi szparagami.Sałatka „na szybko” z fetą, porem i czarnymi oliwkamiLekka, letnia sałatka do zrobienia w kilka chwil. Można wymieszać, można polać ulubionym sosem, lub - w wersji super fit - zajadać kawałek po kawałku, delektując się smakiem letnich warzyw.Sezonowy talerz wegański z bobem i fasolką szparagowąPyszne, sezonowe, zdrowe, wegańskie i łatwe do przygotowania danie. Może stanowić posiłek śniadaniowy, kolację lunch albo nawet obiad w upalny dzień. Polecam jeść sezonowo:-)