#bulion

Ilość przepisów: 21
Zupa z dorsza ze świeżymi pomidoramiSzybka, pożywna, wysokobiałkowa zupa rybna z mrożonego dorsza z dużą porcją świeżych, dojrzałych pomidorów. Polecam szczególnie dla osób na redukcji, które jednocześnie są aktywne fizycznie. Mało kalorii, dużo protein - o to chodzi w diecie fitness:-)
Wysokobiałkowa zupa z kurczakiem i szynką serranoZupy są świetnym posiłkiem zwłaszcza zimą. A takie wysokobiałkowe to prawdziwy rarytas dla osób na diecie i dla aktywnych fizycznie. Wrzuciłam tutaj już wiele przepisów na zupy wysokoproteinowe, dzisiaj taka z hiszpańskim "twistem", bo z dodatkiem szynki jamon serrano. Szybko się ja przygotowuje, smakuje wybornie i ma potężną ilość białka, przez co pomaga w regeneracji powysiłkowej i syci na długo.
Dietetyczna zupa białkowa z czosnkiem niedźwiedzim i kolendrąBardzo lubię zupy "białkowe" - po treningu są idealne: robi się je szybko, są aromatyczne, rozgrzewające i wysokoproteinowe więc pomagają w regeneracji. Korzystając z sezonu na czosnek niedźwiedzi, zrobiłam sobie zupkę białkową, wegetariańska i sezonową. I spójrzcie jak mało kalorii a jak dużo białka!
Szybka zupa rybna z dorszemPodawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)
Zupa niskokaloryczna z jajkiemZamieszczałam już przepisy na różne fit zupki, te na bazie kapusty pekińskiej i aromatycznych, rozgrzewających przypraw robi się w kilka chwil, a wersja z jajkiem (albo samym białkiem lub nawet dwoma białkami jaja) jest pożywna, super smaczna i robię ja często po treningu. Polecam spróbować.
Zupa rybna z pomidoramiZupa rybna to zdecydowania jedna z moich ukochanych zup. Ilekroć jest w menu restauracji, zawsze ja zamawiam. Czasem są to zupy zupełnie przeciętne ale czasem to prawdziwe cuda kulinarne. Podstawą jest bulion z wygotowanych korpusów no i wyłącznie świeże ryby. Chociaż przyznaję, że mając zamknięty w słoiku bulion rybny, robiłam już zupę z dodatkiem ryb mrożonych i była równie pyszna. Niestety, przygotowanie zupy rybnej zabiera sporo czasu, poza tym zapach unosi się długo po gotowaniu. No ale coś za coś:-) Zupa jest obłędnie pyszna, wartościowa, dietetyczna więc warto od czasu do czasu zrobić kilka porcji na raz i zamknąć w słoiczkach na gorąco (taka szybka pasteryzacja). Wtedy można przechowywać w lodówce dłuższy czas (2 tygodnie na pewno).
Pikantny krem z pieczonej dyni z chorizoDynia hokkaido to wdzięczne warzywo. Nie dość, że piecze się ze skórką, która jest jadalna, upieczoną można mrozić (w postaci zblendowanej pulpy lub w kawałkach np. na sałatkę), to jeszcze można ja przyrządzić na wiele sposobów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dzisiaj pyszna zupka, inspirowana kuchnią hiszpańską.