Ilość przepisów: 5
Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakamiPrzepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami - to całe danie wygląda właśnie tak!Jajko po turecku (cilbir), szpinak, awokado, gofry szpinakowe i pestki dyniÇilbir czyli jajka po turecku - to super pomysł na śniadanie. W oryginale często jest mięta, sumak, tahini, ostra papryka, kumin, orientalne przyprawy. Moja wersja to wariacja na temat tej potrawy. Skyr zamiast jogurtu tureckiego, olej z pestek dyni zamiast palonego masła i oliwy, Szpinak z czosnkiem i awokado dopełniają całości a gofry szpinakowe są to nabierania, bez użycia widelca. Wszystko się zgadza:-) Jest pysznie, zdrowo, do syta, fit.... no i jakie to ładne:-) Jajecznica na kanapce ze szpinakiem, pestki dyni i olej z pestek dyniSzybka kanapka na ciepło, w dodatku z moim ukochanym "must have" śniadaniowym czyli z jajkiem. I dzień zaczyna się smacznie, zdrowo i fit:-)Penne z pesto rzodkiewkowymJeżeli udało Wam się kupić rzodkiewkę z pięknymi, świeżymi liśćmi - nie wyrzucajcie ich! pesto z liści rzodkiewki jest pyszne:-)Knekkebrød – norweski chrupki chlebKnekkebrød to norweski chrupki chleb z samych ziaren, razowej mąki i wody. Podczas pieczenia chleb nie rośnie a jedynie się wysusza. Jest pyszny:-) Smakuje zarówno na słodko (z miodem, konfiturą) jak i z dodatkami wytrawnymi (sery, pasty różnego rodzaju, pasztety...)