Ilość przepisów: 21
Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskusUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fitTen piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-) Pieczywo proteinowe z wędzonym łososiem, sałatka z awokado i pieczonymi warzywami z olejem sezamowymJa już otworzyłam sezon na warzywa korzenne z piekarnika. Dla mnie to doskonały wypełniacz wszelkich posiłków: zdrowy, smaczny i ładnie wyglądający. Polecam zrobić zapas. Spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku i dodawać do dań wszelakich. Można też zblendować na pastę do kanapek:-)Sałatka z bobu, buraka i sera halloumiKorzystając z sezonu na świeży bób, proponuję pyszna sałatkę. Tylko trzy składniki a ile smaku!Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjamiChorizo to dodatek, który nadaje charakteru całemu daniu. Zwykły makaron, warzywa z piekarnika - nic specjalnego ale z dodatkiem chorizo zamieniło się w prawdziwą ucztę. Dla mnie połączenie pieczonych warzyw korzennych z chorizo okazało się odkryciem wartym polecenia.Sałatka śledź, burak, jajkoSałatki są fajne, bo można połączyć wszystko co ma się pod ręką i w kilka chwil mamy gotowe danie. Sałatka z jajkiem, śledziem i burakami kojarzy mi się świątecznie chociaż - przyznaję - jadam ją częściej niż raz do roku, bo jest pożywna i pyszna:-) Z podanej ilości wyszły dwie spore porcje, jedna to 590 kcal i aż 46 g białka.Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndząLubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)Szwedzkie pieczywo z pieczonym burakiem, hummusem i serem kozimIkea ma wiele fajnych produktów np. takie pieczywko KNÄCKEBRÖD. Bardzo przyjemnie chrupkie, razowe, do przekąsek na słodko i słono.Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiemMoja ulubiona sałatka śledziowa to ta z burakiem. Wyjątkowo pasuje mi połączenie wyrazistego śledzia ze słodkawymi buraczkami pieczonymi. Do tego jajka, lekki majonez, ulubione pieczywo, i w kilka chwil mamy pełnowartościowy posiłek.