Upieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 432
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.3g21%
- Węglowodany 61.8g21%
- Białko 19.5g39%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 580 g warzyw po upieczeniu.
Tym razem warzywa pokroiłam w słupki (czasem kroję w grubą kostkę), wyłożyłam na papier do pieczenia. Nie doprawiam, nie dodają oleju ani innego smarowidła.
Kuskus perłowy robi się nieco dłużej niż tradycyjny, drobny. Trzeba zagotować i poczekać aż wchłonie wodę.
Pora i groszek zrobiłam krótko na patelni spryskanej olejem.
Fetę (lub inny twardy ser solankowy) pokroiłam w kostkę i złożyłam danie.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, posoliłam. Można posypać sezamem - ja go używam bardzo często.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 580 g warzyw po upieczeniu.
Tym razem warzywa pokroiłam w słupki (czasem kroję w grubą kostkę), wyłożyłam na papier do pieczenia. Nie doprawiam, nie dodają oleju ani innego smarowidła.
Kuskus perłowy robi się nieco dłużej niż tradycyjny, drobny. Trzeba zagotować i poczekać aż wchłonie wodę.
Pora i groszek zrobiłam krótko na patelni spryskanej olejem.
Fetę (lub inny twardy ser solankowy) pokroiłam w kostkę i złożyłam danie.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, posoliłam. Można posypać sezamem - ja go używam bardzo często.