Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja - prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo - jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia - świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 489
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.8g22%
Węglowodany 52.9g18%
Białko 37.8g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 110 g polędwiczek z piersi kurczaka
 25 g chorizo picante
 125 g passaty
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 g papryki czerwonej
 100 g ugotowanego ryżu
 80 g cukinii
 80 g pora (zielona część)
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, chorizo w półplasterki, krótko podsmażyłam na suchej patelni.

2

Dodałam pokrojone polędwiczki z piersi kurczaka...

3

...następnie dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę paprykę, doprawiłam solą pieprzem i oregano.

4

Na koniec dolałam passatę i pogotowałam kilka chwil.

5

Na drugiej patelni podsmażyłam króciutko cukinie pokrojona w kosteczkę i zieloną część pora w plasterkach. Patelnię spryskałam olejem w sprayu. Doprawiłam solą i pieprzem.

6

Ryż (ten najzwyklejszy, sprzedawany na kilogramy, bo nie używam tego w woreczkach) gotuję w taki sposób: do suchego garnka wsypuje 1 część ryżu, mieszam aż się mocno zagrzeje, zalewam 2 częściami wody, solę, zagotowuję, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem gotuję aż nie będzie widać wody na wierzchu. Potem wyłączam i zostawiam aż ryż wchłonie całą wilgoć. Wtedy jest sypki ale wilgotny.

7

Gotowe danie posypałam natką pietruszki i gotowe:-)

8

9

10

11

Składniki

 110 g polędwiczek z piersi kurczaka
 25 g chorizo picante
 125 g passaty
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 g papryki czerwonej
 100 g ugotowanego ryżu
 80 g cukinii
 80 g pora (zielona część)
 sól, pieprz, oregano, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, chorizo w półplasterki, krótko podsmażyłam na suchej patelni.

2

Dodałam pokrojone polędwiczki z piersi kurczaka...

3

...następnie dorzuciłam pokrojoną w kosteczkę paprykę, doprawiłam solą pieprzem i oregano.

4

Na koniec dolałam passatę i pogotowałam kilka chwil.

5

Na drugiej patelni podsmażyłam króciutko cukinie pokrojona w kosteczkę i zieloną część pora w plasterkach. Patelnię spryskałam olejem w sprayu. Doprawiłam solą i pieprzem.

6

Ryż (ten najzwyklejszy, sprzedawany na kilogramy, bo nie używam tego w woreczkach) gotuję w taki sposób: do suchego garnka wsypuje 1 część ryżu, mieszam aż się mocno zagrzeje, zalewam 2 częściami wody, solę, zagotowuję, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem gotuję aż nie będzie widać wody na wierzchu. Potem wyłączam i zostawiam aż ryż wchłonie całą wilgoć. Wtedy jest sypki ale wilgotny.

7

Gotowe danie posypałam natką pietruszki i gotowe:-)

8

9

10

11

Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryż
(Visited 761 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *