Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Moja ulubiona sałatka śledziowa to ta z burakiem. Wyjątkowo pasuje mi połączenie wyrazistego śledzia ze słodkawymi buraczkami pieczonymi. Do tego jajka, lekki majonez, ulubione pieczywo, i w kilka chwil mamy pełnowartościowy posiłek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 127
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.3g13%
Węglowodany 4.2g2%
Białko 8.8g18%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 155 g filetów śledziowych typu matias
 165 g tartych na grubej tarce buraczków (najlepsze pieczone)
 65 g majonezu lekkiego Winiary
 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania

1

Śledzie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

2

Jajka posiekać, śledzia pokroić w grubsze paski, wymieszać w misce z buraczkami i majonezem.

3

Doprawić pieprzem i ułożyć w obręczy.

4

Do tego coś zielonego np.roszponka, kilka włoskich orzechów...

5

Składniki

 155 g filetów śledziowych typu matias
 165 g tartych na grubej tarce buraczków (najlepsze pieczone)
 65 g majonezu lekkiego Winiary
 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania

1

Śledzie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

2

Jajka posiekać, śledzia pokroić w grubsze paski, wymieszać w misce z buraczkami i majonezem.

3

Doprawić pieprzem i ułożyć w obręczy.

4

Do tego coś zielonego np.roszponka, kilka włoskich orzechów...

5

Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem
(Visited 2 414 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *