Risotto z kurkami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Kiedy jest sezon na kurki, koniecznie zróbcie risotto (od razu mówię: z mrożonych to nie to samo!). To danie robi się samo, chociaż chwilę trzeba poczekać. Tylko trzy składniki a smak... zresztą sami oceńcie! Aha, i to jest wersja fit, więc jedzcie i cieszcie się:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 475
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.9g17%
Węglowodany 57.7g20%
Białko 19g38%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 220 g kurek
 10 g masła
 120 g ryżu pełnoziarnistego Carnaroli
 20 g pistacji
 2 szklanki bulionu
 sól, pieprz, szczypiorek (lub natka)

Sposób przygotowania

1

Kurki oczyścić i przesmażyć na maśle.

2

Wsypać ryż (suchy!), podprażyć wszystko chwilę aż ryż się zeszkli.

3

Następnie wsypać garść świeżego szczypiorku albo natkę pietruszki.

4

Zalać 1 szklanką bulionu - ja dałam drobiowy ale możecie dać warzywny wtedy będzie danie wege. A jak masło zastąpicie oliwą to będzie wegańskie danie. I teraz jest czas na doprawienie solą.

5

Teraz zmniejszamy ogień i pozwalamy ryżowi wchłonąć płyn. Od czasu do czasu dolewamy kolejną porcję bulionu. W sumie ok 500 ml. Cały proces trwał u mnie ok 30 min. I nie przyśpieszajcie, to ma się robić powoli. Uwaga: jak nie dbacie o kalorie, to pod koniec gotowania jest czas na dodanie tartego parmezanu. Ale przyznam Wam, że i bez niego wyszło bosko:-)

6

Danie jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale al dente.

7

Risotto wykładamy na talerz, ja użyłam do tego obręczy. Całość posypałam prażonymi pistacjami...

8

... oprószyłam pieprzem...

9

... i gotowe:-)

Składniki

 220 g kurek
 10 g masła
 120 g ryżu pełnoziarnistego Carnaroli
 20 g pistacji
 2 szklanki bulionu
 sól, pieprz, szczypiorek (lub natka)

Sposób przygotowania

1

Kurki oczyścić i przesmażyć na maśle.

2

Wsypać ryż (suchy!), podprażyć wszystko chwilę aż ryż się zeszkli.

3

Następnie wsypać garść świeżego szczypiorku albo natkę pietruszki.

4

Zalać 1 szklanką bulionu - ja dałam drobiowy ale możecie dać warzywny wtedy będzie danie wege. A jak masło zastąpicie oliwą to będzie wegańskie danie. I teraz jest czas na doprawienie solą.

5

Teraz zmniejszamy ogień i pozwalamy ryżowi wchłonąć płyn. Od czasu do czasu dolewamy kolejną porcję bulionu. W sumie ok 500 ml. Cały proces trwał u mnie ok 30 min. I nie przyśpieszajcie, to ma się robić powoli. Uwaga: jak nie dbacie o kalorie, to pod koniec gotowania jest czas na dodanie tartego parmezanu. Ale przyznam Wam, że i bez niego wyszło bosko:-)

6

Danie jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale al dente.

7

Risotto wykładamy na talerz, ja użyłam do tego obręczy. Całość posypałam prażonymi pistacjami...

8

... oprószyłam pieprzem...

9

... i gotowe:-)

Risotto z kurkami
(Visited 6 729 times, 65 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *