Wysokobiałkowe ciasto z borówkami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Nie przepadam za słodkim, ale jak już mnie najdzie ochota to lubię zrobić coś wysokobiałkowego, żeby poza przyjemnością z jedzenia słodkiego, było też trochę pożytku dla mięśni:-) To ciasto jest właśnie takie jak lubię: 10 minut roboty, duuuużo białka, wilgotne, słodkie... No i naprawdę fit!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 154
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.2g10%
Węglowodany 3.6g2%
Białko 16.9g34%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g borówek amerykańskich
 2 jajka
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition
 20 g masła PEANUT COCONUT SPREAD od Olim Sport Nutrition
 0,50 łyżeczek sody oczyszczonej
 2 łyżka syropu ZERO SAUCE od Olimp Sport Nutrition

Sposób przygotowania

1

Nie używam innych produktów, bo tylko do Olimpu mam zaufanie. Wiecie, że jako 1 z 9 firm na świecie, mają sztuczny układ pokarmowy? testują w ten sposób swoje produkty: nie tylko masła orzechowe ale całe mnóstwo suplementów. I jest to jedyna polska marka obecna na całym świecie! Robi wrażenie, prawda?:-)

2

Jajka ubić na puszysto, dodać pozostałe składniki (poza borówkami).

3

Wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej tortownicy o średnicy 18 cm).

4

Na wierzchu rozrzucić borówki - ona i tak opadną na dno.

5

I piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.

6

Lubię takie mokre ciasta. Nie dławi, nie jest za słodkie, nie jest tłuste....

7

... w zasadzie to można jeść bezkarnie;-)

Składniki

 200 g borówek amerykańskich
 2 jajka
 150 g skyru (1 małe opakowanie)
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition
 20 g masła PEANUT COCONUT SPREAD od Olim Sport Nutrition
 0,50 łyżeczek sody oczyszczonej
 2 łyżka syropu ZERO SAUCE od Olimp Sport Nutrition

Sposób przygotowania

1

Nie używam innych produktów, bo tylko do Olimpu mam zaufanie. Wiecie, że jako 1 z 9 firm na świecie, mają sztuczny układ pokarmowy? testują w ten sposób swoje produkty: nie tylko masła orzechowe ale całe mnóstwo suplementów. I jest to jedyna polska marka obecna na całym świecie! Robi wrażenie, prawda?:-)

2

Jajka ubić na puszysto, dodać pozostałe składniki (poza borówkami).

3

Wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej tortownicy o średnicy 18 cm).

4

Na wierzchu rozrzucić borówki - ona i tak opadną na dno.

5

I piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.

6

Lubię takie mokre ciasta. Nie dławi, nie jest za słodkie, nie jest tłuste....

7

... w zasadzie to można jeść bezkarnie;-)

Wysokobiałkowe ciasto z borówkami
(Visited 4 247 times, 43 visits today)

2 Comments

  1. Natalia 14 lutego 2024 at 12:06

    Spróbuję robić dziś. Można dodać zamiast Skyr inny jogurt naturalny?

    Reply
    1. ania 15 lutego 2024 at 12:59

      Oczywiście, może być inny jogurt naturalny, tylko gęsty, nie do picia.
      Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *