Koszyczki z ciasta filo z nadzieniem proteinowym

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Wypieki z ciasta filo zazwyczaj są mocno kaloryczne i pyszne. Ja wolę te na wytrawnie (chociaż mam słabość do baklavy) ale żeby tych kalorii nie było tak dużo, no i żeby było sporo protein. No i wyszło coś pysznego: koszyczki z pysznym nadzieniem serowym, w którym przemyciłam dodatkową porcję białka:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 148
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.3g10%
Węglowodany 10g4%
Białko 12.4g25%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 płaty ciasta filo (ok. 2 x 42 g)
 50 g sera mazdamer
 3 jajka
 100 g skyru
 1 miarka odżyrki białkowej od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Każdy płat filo pokroić na 9 kwadratów - wyjdzie 18 sztuk. Teraz przygotowujemy 6 porcji po 3 sztuki kwadratów filo w każdej porcji: 1 kwadrat, odrobina oliwy, na to drugi kwadrat, odrobina oliwy i trzeci kwadrat.
Taką porcję filo, złożoną z trzech kwadratów, wkładamy do silikonowej (najlepiej) foremki.

2

Jajka trzeba roztrzepać ze skyrem, solą, pieprzem, natką pietruszki i odżywką białkową smak neutralny od Olimp Sport Nutrition

3

Na dno wyłożonej ciastem filo foremki wkładamy odrobinę utartego mazdameru (jest lekko słodkawy więc jak wolicie ostrzejsze smaki wybierzcie bardziej wyrazisty ser), zalewamy do masą jajeczną i wkładamy do piekarnika.

4

20 minut, 180 stopni

5

6

Składniki

 2 płaty ciasta filo (ok. 2 x 42 g)
 50 g sera mazdamer
 3 jajka
 100 g skyru
 1 miarka odżyrki białkowej od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Każdy płat filo pokroić na 9 kwadratów - wyjdzie 18 sztuk. Teraz przygotowujemy 6 porcji po 3 sztuki kwadratów filo w każdej porcji: 1 kwadrat, odrobina oliwy, na to drugi kwadrat, odrobina oliwy i trzeci kwadrat.
Taką porcję filo, złożoną z trzech kwadratów, wkładamy do silikonowej (najlepiej) foremki.

2

Jajka trzeba roztrzepać ze skyrem, solą, pieprzem, natką pietruszki i odżywką białkową smak neutralny od Olimp Sport Nutrition

3

Na dno wyłożonej ciastem filo foremki wkładamy odrobinę utartego mazdameru (jest lekko słodkawy więc jak wolicie ostrzejsze smaki wybierzcie bardziej wyrazisty ser), zalewamy do masą jajeczną i wkładamy do piekarnika.

4

20 minut, 180 stopni

5

6

Koszyczki z ciasta filo z nadzieniem proteinowym
(Visited 3 821 times, 23 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *