Sałatka ziemniaczana, wegańska

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Sałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo - 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 110 g

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 131
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.4g7%
Węglowodany 21.4g8%
Białko 2.9g6%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 475 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach (5 średnich)
 35 g czarnych, wędzonych oliwek
 30 g kaparów
 35 g zielonych oliwek bez pestki
 50 g suszonych pomidorów z oleju
 20 g oleju spod suszonych pomidorów
 1 garść posiekanej kolendry
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, w nieosolonej wodzie. Oliwki zielone pokroiłam w plasterki, kapary odcedziłam z zalewy, Pomidory odcedziłam i pokroiłam w paseczki, kolendrę posiekałam, czarne, wędzone oliwki pozbawiłam pestek i porwałam na mniejsze kawałki.

2

Wszystko wymieszałam, dolałam 20 g oleju ze słoiczka, w którym były suszone pomidory.

3

Całość doprawiłam sola i pieprzem.

4

Składniki

 475 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach (5 średnich)
 35 g czarnych, wędzonych oliwek
 30 g kaparów
 35 g zielonych oliwek bez pestki
 50 g suszonych pomidorów z oleju
 20 g oleju spod suszonych pomidorów
 1 garść posiekanej kolendry
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, w nieosolonej wodzie. Oliwki zielone pokroiłam w plasterki, kapary odcedziłam z zalewy, Pomidory odcedziłam i pokroiłam w paseczki, kolendrę posiekałam, czarne, wędzone oliwki pozbawiłam pestek i porwałam na mniejsze kawałki.

2

Wszystko wymieszałam, dolałam 20 g oleju ze słoiczka, w którym były suszone pomidory.

3

Całość doprawiłam sola i pieprzem.

4

Sałatka ziemniaczana, wegańska
(Visited 930 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *