Szparagi, jajko w koszulce i sos holenderski

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Klasyczne danie sezonowe. Jajko - jak już raz zrobicie i Wam posmakuje, to będziecie do niego wracać. W zestawieniu ze szparagami (koniecznie al dente!) i sosem holenderskim to po prostu pycha!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 312
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.8g37%
Węglowodany 11.3g4%
Białko 15.7g32%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 250 g zielone szparagi
 20 g masła śmietankowego
 1 żółtko
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

3

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

4

Żółtko trzeba umieścić w miseczce a miseczkę na garnku z odrobiną gotującej się wody. Do żółtka można dodać sok z cytryny.

5

Masło trzeba roztopić (ja rozpuszczam w mirofalówce). Używam masła śmietankowego, bo mam znacznie mniej kalorii (w 100 g jest aż o 170 kcal mniej). Do ubitego żółtka dolewamy roztopione i przestygnięte masło, cienką strużką, ciągle ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

7

8

9

Składniki

 1 jajko
 250 g zielone szparagi
 20 g masła śmietankowego
 1 żółtko
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

3

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

4

Żółtko trzeba umieścić w miseczce a miseczkę na garnku z odrobiną gotującej się wody. Do żółtka można dodać sok z cytryny.

5

Masło trzeba roztopić (ja rozpuszczam w mirofalówce). Używam masła śmietankowego, bo mam znacznie mniej kalorii (w 100 g jest aż o 170 kcal mniej). Do ubitego żółtka dolewamy roztopione i przestygnięte masło, cienką strużką, ciągle ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem.

6

7

8

9

Szparagi, jajko w koszulce i sos holenderski
(Visited 224 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *