#sospomidorowy

Ilość przepisów: 25
Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragoutPyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser "Active protein" wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.
Sos do makaronu mięsno-warzywny fitSos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska "robi robotę", bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) - danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryżSosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja - prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo - jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia - świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.
Bucatini z ragu wołowo-wieprzowym w wersji fitMakaron z mięsnym sosem to klasyka gatunku. Przepisów jest tyle, ilu kucharzy. Danie trudno zepsuć - zawsze się udaje. Jednak kiedy jest się na redukcji, sprawa nie jest taka oczywista. A jednak udało mi się wykombinować danie idealnie balansujące smak i obniżoną kaloryczność.
Potrawka warzywna z gruzińską przyprawąPotrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich "chmeli suneli". Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Naleśniki z mięsem mielonym, wysokobiałkoweLubię naleśniki a opcja z mięsem jest dla mnie idealna. Banalnie proste do zrobienia, mięsne nadzienie można przygotować wcześniej, w większej ilości - świetnie nadaje się również do makaronu (wystarczy dać więcej sosu pomidorowego). Porządna porcja protein w pysznym, sycącym daniu.