Bucatini z ragu wołowo-wieprzowym w wersji fit

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron z mięsnym sosem to klasyka gatunku. Przepisów jest tyle, ilu kucharzy. Danie trudno zepsuć - zawsze się udaje. Jednak kiedy jest się na redukcji, sprawa nie jest taka oczywista. A jednak udało mi się wykombinować danie idealnie balansujące smak i obniżoną kaloryczność.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 320 g

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 437
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.5g21%
Węglowodany 52.8g18%
Białko 23.5g47%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)oraz 200 g ragu przygotowanego z poniższych składników:
 400 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
 400 g mięsa wołowego
 100 g marchewki (2 średnie)
 150 g cebuli (1 większa)
 200 g papryki czerwonej (1 średnia)
 50 g oliwek bez pestki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka)
 200 g passaty
 400 g tomate frito (1 kartonik lub słoik)
 100 g przecieru pomidorowego
 3 łyżka słodkiej mielonej papryki
 1 łyżka suszonego oregano
 1 łyżka suszonej bazylii
 1 łyżeczek suszonego tymianku
 sól, ostra papryka mielona

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszło mi 2,2 kg sosu mięsnego, do mojego dania użyłam 200 g sosu.
Mięso przełożyłam do granitowego garnka, wysmażyłam bez użycia dodatkowego tłuszczu.

2

Warzywa pokroiłam dość drobno.

3

Przełożyłam je do mięsa, dorzuciłam przygotowane wcześniej przyprawy.

4

Dodałam z grubsza pokrojone oliwki, zmniejszyłam ogień i dusiłam ok. 15 minut, żeby odparował nadmiar płynu z warzyw i mięsa.

5

Dodałam pozostałe składniki: pomidory z puszki...

6

... passatę...

7

... tomate frito....

8

... dodatkowo rozdrobniłam używają tłuczka do ziemniaków

9

Moja porcja to 200 g sosu (100 g ma 111 kcal)

10

Posypałam zieloną cebulką, ale świetna będzie bazylia, pietruszka... co lubicie.

11

Składniki

 60 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)oraz 200 g ragu przygotowanego z poniższych składników:
 400 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
 400 g mięsa wołowego
 100 g marchewki (2 średnie)
 150 g cebuli (1 większa)
 200 g papryki czerwonej (1 średnia)
 50 g oliwek bez pestki
 15 g czosnku (3 ząbki)
 400 g pomidorów krojonych z puszki (1 puszka)
 200 g passaty
 400 g tomate frito (1 kartonik lub słoik)
 100 g przecieru pomidorowego
 3 łyżka słodkiej mielonej papryki
 1 łyżka suszonego oregano
 1 łyżka suszonej bazylii
 1 łyżeczek suszonego tymianku
 sól, ostra papryka mielona

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszło mi 2,2 kg sosu mięsnego, do mojego dania użyłam 200 g sosu.
Mięso przełożyłam do granitowego garnka, wysmażyłam bez użycia dodatkowego tłuszczu.

2

Warzywa pokroiłam dość drobno.

3

Przełożyłam je do mięsa, dorzuciłam przygotowane wcześniej przyprawy.

4

Dodałam z grubsza pokrojone oliwki, zmniejszyłam ogień i dusiłam ok. 15 minut, żeby odparował nadmiar płynu z warzyw i mięsa.

5

Dodałam pozostałe składniki: pomidory z puszki...

6

... passatę...

7

... tomate frito....

8

... dodatkowo rozdrobniłam używają tłuczka do ziemniaków

9

Moja porcja to 200 g sosu (100 g ma 111 kcal)

10

Posypałam zieloną cebulką, ale świetna będzie bazylia, pietruszka... co lubicie.

11

Bucatini z ragu wołowo-wieprzowym w wersji fit
(Visited 506 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *