Kwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła - 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami - przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo - coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego - wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado - poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)
2 ilość porcji
3 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii731
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 33.4g43%
- Węglowodany 84g31%
- Białko 21.7g44%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Majonez zblendowałam razem kolendrą, doprawiłam solą, białym pieprzem...
... i sokiem z cytryny. Taki majonez trzeba przechowywać w lodówce, wytrzyma 2-3 dni, potem kwaśnieje. Ale dzisiejsza porcja jest w sam raz do zjedzenia na raz przez dwie osoby.
Kwiaty cukinii są dostępne do pierwszych przymrozków. Są pyszne, można ja nadziewać, jednak ja wybieram wersję czystą, bo lubię ich delikatny, słodkawy smak.
Ciasto do obtoczenia tym razem naleśnikowe: białko, jajko, mąka, szczypta soli i woda gazowana z lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana).
Olej wylałam na patelnię, na gorący wyłożyłam kwiaty cukinii obtoczone w cieście i krótko smażyłam z jednej i drugiej strony. Potem odsączyłam na ręczniku papierowym.
Olej zważony przed użyciem, potem reszta po smażeniu, odliczony nasączony tłuszczem ręcznik papierowy - wyszło na to, że cukinie "wciągnęły" 14 g oleju:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Majonez zblendowałam razem kolendrą, doprawiłam solą, białym pieprzem...
... i sokiem z cytryny. Taki majonez trzeba przechowywać w lodówce, wytrzyma 2-3 dni, potem kwaśnieje. Ale dzisiejsza porcja jest w sam raz do zjedzenia na raz przez dwie osoby.
Kwiaty cukinii są dostępne do pierwszych przymrozków. Są pyszne, można ja nadziewać, jednak ja wybieram wersję czystą, bo lubię ich delikatny, słodkawy smak.
Ciasto do obtoczenia tym razem naleśnikowe: białko, jajko, mąka, szczypta soli i woda gazowana z lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana).
Olej wylałam na patelnię, na gorący wyłożyłam kwiaty cukinii obtoczone w cieście i krótko smażyłam z jednej i drugiej strony. Potem odsączyłam na ręczniku papierowym.
Olej zważony przed użyciem, potem reszta po smażeniu, odliczony nasączony tłuszczem ręcznik papierowy - wyszło na to, że cukinie "wciągnęły" 14 g oleju:-)