Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowy

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Kwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła - 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami - przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo - coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego - wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado - poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 3 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 731
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 33.4g52%
Węglowodany 84g29%
Białko 21.7g44%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 białko jaja
 1 całe jajko
 100 g mąki pszennej
 100 g olej do smażenia (u mnie słonecznikowy)
 6 kwiatów cukinii
 4 łyżka majonezu lekkiego
 2 łyżka soku z cytryny
 duża garść świeżej kolendry
 sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Majonez zblendowałam razem kolendrą, doprawiłam solą, białym pieprzem...

2

... i sokiem z cytryny. Taki majonez trzeba przechowywać w lodówce, wytrzyma 2-3 dni, potem kwaśnieje. Ale dzisiejsza porcja jest w sam raz do zjedzenia na raz przez dwie osoby.

3

Kwiaty cukinii są dostępne do pierwszych przymrozków. Są pyszne, można ja nadziewać, jednak ja wybieram wersję czystą, bo lubię ich delikatny, słodkawy smak.

4

Ciasto do obtoczenia tym razem naleśnikowe: białko, jajko, mąka, szczypta soli i woda gazowana z lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana).

5

Olej wylałam na patelnię, na gorący wyłożyłam kwiaty cukinii obtoczone w cieście i krótko smażyłam z jednej i drugiej strony. Potem odsączyłam na ręczniku papierowym.
Olej zważony przed użyciem, potem reszta po smażeniu, odliczony nasączony tłuszczem ręcznik papierowy - wyszło na to, że cukinie "wciągnęły" 14 g oleju:-)

6

7

8

9

Składniki

 1 białko jaja
 1 całe jajko
 100 g mąki pszennej
 100 g olej do smażenia (u mnie słonecznikowy)
 6 kwiatów cukinii
 4 łyżka majonezu lekkiego
 2 łyżka soku z cytryny
 duża garść świeżej kolendry
 sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

1

Majonez zblendowałam razem kolendrą, doprawiłam solą, białym pieprzem...

2

... i sokiem z cytryny. Taki majonez trzeba przechowywać w lodówce, wytrzyma 2-3 dni, potem kwaśnieje. Ale dzisiejsza porcja jest w sam raz do zjedzenia na raz przez dwie osoby.

3

Kwiaty cukinii są dostępne do pierwszych przymrozków. Są pyszne, można ja nadziewać, jednak ja wybieram wersję czystą, bo lubię ich delikatny, słodkawy smak.

4

Ciasto do obtoczenia tym razem naleśnikowe: białko, jajko, mąka, szczypta soli i woda gazowana z lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęsta śmietana).

5

Olej wylałam na patelnię, na gorący wyłożyłam kwiaty cukinii obtoczone w cieście i krótko smażyłam z jednej i drugiej strony. Potem odsączyłam na ręczniku papierowym.
Olej zważony przed użyciem, potem reszta po smażeniu, odliczony nasączony tłuszczem ręcznik papierowy - wyszło na to, że cukinie "wciągnęły" 14 g oleju:-)

6

7

8

9

Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowy
(Visited 340 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *