Potrawka warzywna z gruzińską przyprawą

Potrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich "chmeli suneli". Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 283
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.9g8%
Węglowodany 41g14%
Białko 10.7g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g czerwonej papryki (1/2 średniej)
 120 g żółtej papryki (1/2 dużej)
 180 g cukinii (1 średnia)
 150 g cebuli czerwonej
 60 g cieciorki )gotowana, ze słoika lub z puszki)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 400 g tomate frito (sos ze smażonych pomidorów - 1 kartonik)
 sól, mieszanka przypraw gruzińskich "chmeli suneli", ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Rondel spryskać olejem w sprayu, wyłożyć cebulkę pokrojoną w półtalarki ...

2

... dołożyć pokrojoną w grube paski paprykę...

3

... potem dorzucamy cukinię w kostkę i cieciorkę wprost ze słoika. Całość krótko dusimy...

4

... i dodajemy kartonik tomate frito.

5

Teraz czosnek pokrojony w plasterki...

6

... i słynny smak Gruzji - mieszanka "chmeli suneli" - niepodobna do żadnej innej mieszanki przypraw. Dla mnie - bomba:-)

7

Wszystko chwilę dusimy, nie za długo, żeby warzywa pozostały jędrne.

8

Doprawcie wszystko solą i może ostrą papryką.

9

Składniki

 100 g czerwonej papryki (1/2 średniej)
 120 g żółtej papryki (1/2 dużej)
 180 g cukinii (1 średnia)
 150 g cebuli czerwonej
 60 g cieciorki )gotowana, ze słoika lub z puszki)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 400 g tomate frito (sos ze smażonych pomidorów - 1 kartonik)
 sól, mieszanka przypraw gruzińskich "chmeli suneli", ostra papryka

Sposób przygotowania

1

Rondel spryskać olejem w sprayu, wyłożyć cebulkę pokrojoną w półtalarki ...

2

... dołożyć pokrojoną w grube paski paprykę...

3

... potem dorzucamy cukinię w kostkę i cieciorkę wprost ze słoika. Całość krótko dusimy...

4

... i dodajemy kartonik tomate frito.

5

Teraz czosnek pokrojony w plasterki...

6

... i słynny smak Gruzji - mieszanka "chmeli suneli" - niepodobna do żadnej innej mieszanki przypraw. Dla mnie - bomba:-)

7

Wszystko chwilę dusimy, nie za długo, żeby warzywa pozostały jędrne.

8

Doprawcie wszystko solą i może ostrą papryką.

9

Potrawka warzywna z gruzińską przyprawą
(Visited 514 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *