Zupa z mrożonymi owocami morza

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

To jedna z tych szybkich zup, które są i pyszne i efektowne i bardzo smaczne. Wystarczy mieć w domu jakieś rybne mrożonki, resztki mrożonych owoców morza - i kombinujcie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 mll

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 477
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.8g17%
Węglowodany 16.9g6%
Białko 78.3g157%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 polędwice z mintaja (ok 200 g)
 2 poędwice z dorsza (ok 220g)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 2 macki ośmiornicy
 1 opakowanie krewetek (ok 225 g)
 1 puszkę krojonych pomidorów
 1 łyżka kaparów
 1 kostkę bulionową knorr o smaku rybnym
 1 średnia cebula
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

W większym garnku zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulkę.Wrzuciłam wszystkie mrożone ryby i owoce morza, zalałam wodą tyle tylko, żeby je przykryć. Dodałam kostkę rosołową Knorr o smaku bulionu rybnego (można kupić w necie). Po chwili dodałam pomidory z puszki, kapary, doprawiłam solą, pieprzem i gotowe.

2

Pyszna zupa w 15 minut. Na końcu trochę zieleniny, zawsze to dobrze wygląda:-)

Składniki

 2 polędwice z mintaja (ok 200 g)
 2 poędwice z dorsza (ok 220g)
 100 g mrożonych owoców morza (gotowa mieszanka)
 2 macki ośmiornicy
 1 opakowanie krewetek (ok 225 g)
 1 puszkę krojonych pomidorów
 1 łyżka kaparów
 1 kostkę bulionową knorr o smaku rybnym
 1 średnia cebula
 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1

W większym garnku zeszklić na oliwie drobno pokrojoną cebulkę.Wrzuciłam wszystkie mrożone ryby i owoce morza, zalałam wodą tyle tylko, żeby je przykryć. Dodałam kostkę rosołową Knorr o smaku bulionu rybnego (można kupić w necie). Po chwili dodałam pomidory z puszki, kapary, doprawiłam solą, pieprzem i gotowe.

2

Pyszna zupa w 15 minut. Na końcu trochę zieleniny, zawsze to dobrze wygląda:-)

Zupa z mrożonymi owocami morza
(Visited 12 308 times, 55 visits today)

4 Comments

  1. SUBTEL 11 lutego 2023 at 09:33

    jak moze byc 157% ? Czy ktos kto posze te artykuly nie zna podstaw matematyki ? kretyni …

    Reply
    1. ania 11 lutego 2023 at 21:25

      Witam i już tłumaczę skąd te wielkości w moich przepisach. Otóż zakładając, że dzienne zapotrzebowanie to 2000 kcal i że ok.50 g w dziennej porcji powinno stanowić białko (wielkości referencyjne wg norm EAR i RDA), oraz że 1 g białka = 4 kcal wychodzi nam: 50 g/4= 200 kcal z podanych 2000 kcal ma stanowić białko. Zatem 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzić powinno z białka. Skoro w przepisie na danie, do którego napisałeś komentarz, jest 78,3 g a 50 g jest wartością referencyjną dzienną, to z równania matematycznego wychodzi, że tym jednym daniem dostarczyliśmy do naszego organizmu 156,6% dziennego zapotrzebowania na białko. Podsumowując: warto czasem zajrzeć do książek, zanim napisze się komentarz i wyjdzie na nieuka. Pozdrawiam serdecznie, Ania:-) PS podane w przepisach wartości są liczone przez zaszyty na stronie algorytm, bynajmniej nie liczę tego „na piechotę”

      Reply
      1. br! 30 września 2023 at 14:55

        50g bialka?! 2g bialka na 1kg masy cialaa, Szanowna Pani! 2g! bez tego nie ma pryrostow tkane Ki mięśniowej. 50g bialeczka dziennie to dawka hm więzienna chyba… albo gułagowa!

        Reply
        1. ania 30 września 2023 at 19:48

          Szanowny Panie, RWS oznacza referencyjną wartość spożycia wyliczoną jako dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki dla przeciętnej osoby dorosłej. I tej przeciętnej osoby dotyczy te 50 g białka. Tak należy to czytać. Oczywistym jest, że dla osoby budującej mięśnie ta dawka będzie zupełnie inna. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wpis. Ania:-)

          Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *