Ilość przepisów: 16
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dorszemBazą tej zupy zawsze jest to samo: czosnek, imbir, kurkuma, chilli i kapusta pekińska + bulion. Reszta dodatków to wkładka proteinowa czyli może to być kurczak, indyk, krewetki, jajka czy właśnie ryba. Dzisiaj znakomita, wysokoproteinowa i pożywna zupa z dorszem, do zrobienia w kilka chwil.Wysokobiałkowa zupa fit z kurczakiemMoja ulubiona zupka kiedy jestem na redukcji, kiedy dużo trenuję, kiedy nie mam czasu na stanie przy garach... Czyli mogę ją jeść często, w różnych wersjach i jeszcze mi się nie znudziła. Dzisiaj z piersią kurczaka ale zamieszczałam już wersje wege - też wysokobiałkowe - wersje z owocami morza i z tofu. Kombinacji tej zupy jest wiele i każda smakuje wybornie. Dzisiaj wyjątkowo potężna porcja białka, dla bardzo głodnych i aktywnych oraz dla tych co chcą schudnąć.Dietetyczna zupa białkowa z czosnkiem niedźwiedzim i kolendrąBardzo lubię zupy "białkowe" - po treningu są idealne: robi się je szybko, są aromatyczne, rozgrzewające i wysokoproteinowe więc pomagają w regeneracji. Korzystając z sezonu na czosnek niedźwiedzi, zrobiłam sobie zupkę białkową, wegetariańska i sezonową. I spójrzcie jak mało kalorii a jak dużo białka!Zupa niskokaloryczna z jajkiemZamieszczałam już przepisy na różne fit zupki, te na bazie kapusty pekińskiej i aromatycznych, rozgrzewających przypraw robi się w kilka chwil, a wersja z jajkiem (albo samym białkiem lub nawet dwoma białkami jaja) jest pożywna, super smaczna i robię ja często po treningu. Polecam spróbować.Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania. Kimchi – koreańska kiszonkaKimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej. Magazyn Health uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata: zawiera mnóstwo witaminy A, B i C, a dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność. Zrobienie kimchi jest tak proste jak zakiszenie ogórków. Spróbujcie:-)Cashew butter chicken z ryżem jaśminowym i fasolką szparagowąPolecam Wam pyszne mięsne danie na bazie masła orzechowego z nerkowców. Petarda! Koniecznie spróbujcie:-)Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszemTo nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!Kurczak ze szparagami w mleku kokosowymLubię jednogarnkowe potrawy na bazie lekkich sosów, bo można zrobić od razu więcej i przechowywać długo (w zamrażarce lub w słoikach zamkniętych na gorąco) a poza tym można je łączyć różnymi węglowodanami: ryż, kasza, makaron, pieczywo, i za każdym razem jecie inne danie:-)