Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 484
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.3g13%
- Węglowodany 48.3g17%
- Białko 53.9g108%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć bez tłuszczu w granitowym garnku (najlepiej, lub innym z powłoką non-fit).
Dodać pora pokrojonego w plasterki...
... i podlać bulionem.
Zetrzeć imbir...
.... dodać galangal, kurkumę i mieloną kolendrę i gotować kilka minut.
W tym czasie pieczarki (same kapelusze, im mniejsze tym lepiej, bo w całości pięknie wyglądają) poddusić na suchej patelni podlawszy sosem sojowym. Dusić na mały ogniu, w razie potrzeby podlać odrobiną wody, odparować.
Nabrać chochelką zupę...
... i wlać do pieczarek, żeby zebrać cały smak z patelni.
Przełożyć zawartość patelni do garnka, wlać mleko kokosowe...
... i ugotowany wcześniej makaron. Ja dałam drobmy ryżowy ale może być chiński, może być ramen lub soba.
Całość przełożyć do miski lub głębszego talerza.
Koniecznie posypać świeżą kolendrą.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć bez tłuszczu w granitowym garnku (najlepiej, lub innym z powłoką non-fit).
Dodać pora pokrojonego w plasterki...
... i podlać bulionem.
Zetrzeć imbir...
.... dodać galangal, kurkumę i mieloną kolendrę i gotować kilka minut.
W tym czasie pieczarki (same kapelusze, im mniejsze tym lepiej, bo w całości pięknie wyglądają) poddusić na suchej patelni podlawszy sosem sojowym. Dusić na mały ogniu, w razie potrzeby podlać odrobiną wody, odparować.
Nabrać chochelką zupę...
... i wlać do pieczarek, żeby zebrać cały smak z patelni.
Przełożyć zawartość patelni do garnka, wlać mleko kokosowe...
... i ugotowany wcześniej makaron. Ja dałam drobmy ryżowy ale może być chiński, może być ramen lub soba.
Całość przełożyć do miski lub głębszego talerza.
Koniecznie posypać świeżą kolendrą.