Gofry ziemniaczane z serkiem śmietankowym i smażonymi pieczarkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Zamiast placków ziemniaczanych z kleksem tłustej śmietany, albo z sosem pieczarkowym, polecam gofry ziemniaczane. Są znacznie mniej kaloryczne, można je łączyć niemalże ze wszystkim. Nie są tak chrupkie jak smażone w pełnym tłuszczu placki, ale za to są "chude" i nie obciążają żołądka.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 372
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16g25%
Węglowodany 45.2g16%
Białko 12.8g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 320 g surowych ziemniaków
 1 jajko
 30 g mąki pszennej
 10 g oliwy truflowej
 150 g pieczarek
 40 g zielonej cebulki
 60 g serka śmietankowego do smarowania
 2 łyżka sosu sojowego
 sól, pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach.

2

Dodałam jajko, mąkę i sól. Wyrobiłam...

3

...i usmażyłam 4 gofry. Nie smarowałam gofrownicy ale być może Twoje urządzenie tego wymaga.

4

Pieczarki drobno posiekałam, wrzuciłam do garnka i na odrobinie oliwy truflowej (świetnie podbija smak grzybów) podsmażyłam.

5

Dodałam cebulkę, sos sojowy, pieprz (sporo) i odparowałam pieczarki.

6

1 porcja to 2 gofry. Posmarowałam je serkiem do smarowania (wybierzcie taki, który lubicie).

7

Na wierzchu dałam po sporej łyżce pieczarek.

8

Całość posypałam jasnym sezamem...

9

i zielona cebulką.

Składniki

 320 g surowych ziemniaków
 1 jajko
 30 g mąki pszennej
 10 g oliwy truflowej
 150 g pieczarek
 40 g zielonej cebulki
 60 g serka śmietankowego do smarowania
 2 łyżka sosu sojowego
 sól, pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach.

2

Dodałam jajko, mąkę i sól. Wyrobiłam...

3

...i usmażyłam 4 gofry. Nie smarowałam gofrownicy ale być może Twoje urządzenie tego wymaga.

4

Pieczarki drobno posiekałam, wrzuciłam do garnka i na odrobinie oliwy truflowej (świetnie podbija smak grzybów) podsmażyłam.

5

Dodałam cebulkę, sos sojowy, pieprz (sporo) i odparowałam pieczarki.

6

1 porcja to 2 gofry. Posmarowałam je serkiem do smarowania (wybierzcie taki, który lubicie).

7

Na wierzchu dałam po sporej łyżce pieczarek.

8

Całość posypałam jasnym sezamem...

9

i zielona cebulką.

Gofry ziemniaczane z serkiem śmietankowym i smażonymi pieczarkami
(Visited 537 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *