Zupa niskokaloryczna z jajkiem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zamieszczałam już przepisy na różne fit zupki, te na bazie kapusty pekińskiej i aromatycznych, rozgrzewających przypraw robi się w kilka chwil, a wersja z jajkiem (albo samym białkiem lub nawet dwoma białkami jaja) jest pożywna, super smaczna i robię ja często po treningu. Polecam spróbować.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 184
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.6g11%
Węglowodany 23.1g8%
Białko 10.9g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 95 g pora (zielona część)
 145 g kapusty pekińskiej
 1 kostka bulionu bio lub 300 ml domowego bulionu
 10 g czosnku (2 ząbki)
 0,50 łyżeczek kurkumy
 0,50 łyżeczek imbiru mielonego
 1 łyżka sosu sojowego
 chilli lub słodka papryka

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokrojony w plasterki podprażamy w suchym garnku - najlepszy granitowy albo inny z powłoką non-stick. Dodajemy przyprawy: imbir mielony, kurkumę, paprykę (lub chilli jak wolicie na ostro) - krótko zagrzać.

2

Następnie dodać pora pokrojonego w grubsze talarki, krótko podprażyć...

3

...zalać ok 300 ml wody i dodać jedna kostkę bulionu bio. Można też zalać domowym bulionem - akurat nie miałam.

4

Jak się zagotuje, dodać kapustę pekińską drobno posiekaną (to ważne, bo jedząc gorącą zupę z długimi kawałkami kapusty można się poparzyć).

5

Jak kapusta zmięknie we wrzątku (2 minuty) wbijamy jajko i jak się zetnie, zupa jest gotowa.

6

Teraz doprawiamy sosem sojowym, można posypać zieleniną, sezamem...

7

8

Składniki

 1 jajko
 95 g pora (zielona część)
 145 g kapusty pekińskiej
 1 kostka bulionu bio lub 300 ml domowego bulionu
 10 g czosnku (2 ząbki)
 0,50 łyżeczek kurkumy
 0,50 łyżeczek imbiru mielonego
 1 łyżka sosu sojowego
 chilli lub słodka papryka

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokrojony w plasterki podprażamy w suchym garnku - najlepszy granitowy albo inny z powłoką non-stick. Dodajemy przyprawy: imbir mielony, kurkumę, paprykę (lub chilli jak wolicie na ostro) - krótko zagrzać.

2

Następnie dodać pora pokrojonego w grubsze talarki, krótko podprażyć...

3

...zalać ok 300 ml wody i dodać jedna kostkę bulionu bio. Można też zalać domowym bulionem - akurat nie miałam.

4

Jak się zagotuje, dodać kapustę pekińską drobno posiekaną (to ważne, bo jedząc gorącą zupę z długimi kawałkami kapusty można się poparzyć).

5

Jak kapusta zmięknie we wrzątku (2 minuty) wbijamy jajko i jak się zetnie, zupa jest gotowa.

6

Teraz doprawiamy sosem sojowym, można posypać zieleniną, sezamem...

7

8

Zupa niskokaloryczna z jajkiem
(Visited 957 times, 12 visits today)

2 Comments

  1. Kryplutka Pluta 30 marca 2022 at 12:58

    Zupka zachwycająca .Dziękuję .

    Reply
    1. ania 30 marca 2022 at 13:48

      Dziękuję bardzo:-) Proszę poszukać u mnie innych zupek, bo w tej serii (czyli kapusta pekińska + bulion + przyprawy) jest kilka wersji. Min. z kurczakiem, krewetkami….Polecam:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *