Sos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska "robi robotę", bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) - danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 23
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 147
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10.2g16%
- Węglowodany 6.6g3%
- Białko 7g15%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Do przygotowania nie używam tłuszczu, w mięsie jest go aż za nadto. Z podanych składników wyszło mi 2,3 kg sosu.
Czosnek kroję w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i pietruszkę też w kostkę i chwilę wszystko podprażam w garnku z granitową powłoka (lub inną non-stick).
Po chwili dodaję mięso...
... dodaję przyprawy i na dużym ogniu, ciągle mieszając, smażę wszystko.
Jak mięso będzie dobrze wysmażone (zmieni kolor z różowego na brązowy), dodaję paprykę pokrojona w kostkę i posiekaną drobno kapustę pekińską.
Chwilę razem smażę....
...a następnie dodaję wszystkie płynne składniki (różne sosy pomidorowe, co mam pod ręką), zmniejszam ogień, przykrywam i duszę ok 15 minut, żeby płyn się trochę zredukował.
Gotowy sos zamknęłam w słoiczkach na gorąco - można go tak przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Ale można tez w porcjach zamrozić - też tak często robię.
Moja porcja tego dania to: 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem) i 200 g gotowego sosu. Całość ma 473 kcal: B20.2, W 48.8, T 21.4
Składniki
Sposób przygotowania
Do przygotowania nie używam tłuszczu, w mięsie jest go aż za nadto. Z podanych składników wyszło mi 2,3 kg sosu.
Czosnek kroję w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i pietruszkę też w kostkę i chwilę wszystko podprażam w garnku z granitową powłoka (lub inną non-stick).
Po chwili dodaję mięso...
... dodaję przyprawy i na dużym ogniu, ciągle mieszając, smażę wszystko.
Jak mięso będzie dobrze wysmażone (zmieni kolor z różowego na brązowy), dodaję paprykę pokrojona w kostkę i posiekaną drobno kapustę pekińską.
Chwilę razem smażę....
...a następnie dodaję wszystkie płynne składniki (różne sosy pomidorowe, co mam pod ręką), zmniejszam ogień, przykrywam i duszę ok 15 minut, żeby płyn się trochę zredukował.
Gotowy sos zamknęłam w słoiczkach na gorąco - można go tak przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Ale można tez w porcjach zamrozić - też tak często robię.
Moja porcja tego dania to: 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem) i 200 g gotowego sosu. Całość ma 473 kcal: B20.2, W 48.8, T 21.4