Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Chorizo to dodatek, który nadaje charakteru całemu daniu. Zwykły makaron, warzywa z piekarnika - nic specjalnego ale z dodatkiem chorizo zamieniło się w prawdziwą ucztę. Dla mnie połączenie pieczonych warzyw korzennych z chorizo okazało się odkryciem wartym polecenia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 683
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 35g54%
Węglowodany 69.2g24%
Białko 24g48%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 200 g warzywa korzenne pieczone w piekarniku
 60 g chorizo picante
 10 g pistacje
 5 g olej z pistacji
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni.

3

Do chorizo dodać ugotowane al dente makaron bucatini.

4

Makaron z chorizo wyłożyłam na talerz, wokół warzywa korzenne upieczone w piekarniku.

5

Całość oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i pokruszonymi pistacjami a na koniec skropiłam olejem z pistacji.

6

7

8

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 200 g warzywa korzenne pieczone w piekarniku
 60 g chorizo picante
 10 g pistacje
 5 g olej z pistacji
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Chorizo pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni.

3

Do chorizo dodać ugotowane al dente makaron bucatini.

4

Makaron z chorizo wyłożyłam na talerz, wokół warzywa korzenne upieczone w piekarniku.

5

Całość oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i pokruszonymi pistacjami a na koniec skropiłam olejem z pistacji.

6

7

8

Bucatini z chorizo, pieczonymi warzywami korzennymi i pistacjami
(Visited 307 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *