Lubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 502
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23.8g37%
- Węglowodany 58.7g20%
- Białko 20g40%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.
Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.
Pokruszyłam bryndzę...
i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.
Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.
Pokruszyłam bryndzę...
i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.