Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndzą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię jeść. Dlatego lubię widzieć talerz pełen, lubię jak w dużej objętości jest niewiele kalorii a dużo smaku i składników odżywczych. Moja kompozycja taka właśnie jest: pieczone warzywa, brokuł, pyszna bryndza i odrobina kuskusu. Smakowicie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 502
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.8g37%
Węglowodany 58.7g20%
Białko 20g40%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 180 g pieczonych warzyw korzennych
 130 g ugotowanego al dente brokuła
 55 g sera bryndza
 30 g kuskusu (waga suchego produktu)
 1 łyżka oliwy truflowej

Sposób przygotowania

1

Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)

2

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.

3

Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

4

Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.

5

Pokruszyłam bryndzę...

6

i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.

7

8

Składniki

 180 g pieczonych warzyw korzennych
 130 g ugotowanego al dente brokuła
 55 g sera bryndza
 30 g kuskusu (waga suchego produktu)
 1 łyżka oliwy truflowej

Sposób przygotowania

1

Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (suchy produkt posolić odrobinę i zalać wrzątkiem na palec ponad kaszkę, przykryć, odczekać ok. minut, rozdrobnić widelcem i gotowe)

2

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw.

3

Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

4

Kuskus wyłożyłam w foremce, dookoła pieczone warzywa i brokuła ugotowanego al dente.

5

Pokruszyłam bryndzę...

6

i całość skropiłam oliwą truflową i posypałam świeżo mielonym pieprzem.

7

8

Kuskus z pieczonymi warzywami, brokułem i bryndzą
(Visited 315 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *