Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymi

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Podrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado - ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło - uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki - krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 360
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.8g23%
Węglowodany 52.9g18%
Białko 9.3g19%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 gofry paprykowe (przepis niżej)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 65 g pora (zielona część)
 120 g pomidorków koktajlowych
 1 łyżeczek oliwy
 sezam jasny, czarnuszka, szczypiorek

Sposób przygotowania

1

Na 4 gofry: 70 g mąki gryczanej, 30 g mąki pszennej, ok. 220 ml wody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka słodkiej mielonej papryki ...

2

... zblendować, odczekać 5 minut i usmażyć.

3

Na oliwie podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni podsmażyć pomidorki - krótko, żeby się nie rozpadły.

5

Na każdego gofra wyłożyć pora, awokado pokrojone w plasterki i szczypiorek.

6

Wokół gofrów rozsypać pomidorki, całość posypać jasnym sezamem (gofry) i czarnuszką (pomidorki).

7

Składniki

 2 gofry paprykowe (przepis niżej)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 65 g pora (zielona część)
 120 g pomidorków koktajlowych
 1 łyżeczek oliwy
 sezam jasny, czarnuszka, szczypiorek

Sposób przygotowania

1

Na 4 gofry: 70 g mąki gryczanej, 30 g mąki pszennej, ok. 220 ml wody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka słodkiej mielonej papryki ...

2

... zblendować, odczekać 5 minut i usmażyć.

3

Na oliwie podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni podsmażyć pomidorki - krótko, żeby się nie rozpadły.

5

Na każdego gofra wyłożyć pora, awokado pokrojone w plasterki i szczypiorek.

6

Wokół gofrów rozsypać pomidorki, całość posypać jasnym sezamem (gofry) i czarnuszką (pomidorki).

7

Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymi
(Visited 462 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *