Pieczywo proteinowe z wędzonym łososiem, sałatka z awokado i pieczonymi warzywami z olejem sezamowym

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ja już otworzyłam sezon na warzywa korzenne z piekarnika. Dla mnie to doskonały wypełniacz wszelkich posiłków: zdrowy, smaczny i ładnie wyglądający. Polecam zrobić zapas. Spokojnie można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku i dodawać do dań wszelakich. Można też zblendować na pastę do kanapek:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 487
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 33.7g52%
Węglowodany 21.5g8%
Białko 25.6g52%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 30 g serka do smarowania
 50 g łososia wędzonego na zimno (1 większy plaster)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 30 g młodych listków lub innego mixu sałat
 100 g warzyw z piekarnika
 1 łyżka oleju sezamowego
 45 g brokuła
 sezam jasny, czarny, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Na brzegu talerza ułożyłam młode listki.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia;-)) i posmarowałam serkiem. Na każdą połówkę ułożyłam kawałek łososia. Na listki wyłożyłam brokuła ( z poprzedniego dnia mi został), awokado pokrojone w grubą kostkę i warzywa z piekarnika. Całość skropiłam olejem sezamowym.

4

Na koniec posypałam sezamem i dołożyłam zieloną cebulkę.

5

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego (50 g)
 30 g serka do smarowania
 50 g łososia wędzonego na zimno (1 większy plaster)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 30 g młodych listków lub innego mixu sałat
 100 g warzyw z piekarnika
 1 łyżka oleju sezamowego
 45 g brokuła
 sezam jasny, czarny, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.

2

Na brzegu talerza ułożyłam młode listki.

3

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (oko widzi więcej jedzenia;-)) i posmarowałam serkiem. Na każdą połówkę ułożyłam kawałek łososia. Na listki wyłożyłam brokuła ( z poprzedniego dnia mi został), awokado pokrojone w grubą kostkę i warzywa z piekarnika. Całość skropiłam olejem sezamowym.

4

Na koniec posypałam sezamem i dołożyłam zieloną cebulkę.

5

Pieczywo proteinowe z wędzonym łososiem, sałatka z awokado i pieczonymi warzywami z olejem sezamowym
(Visited 140 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *