Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji4 porcje

Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami - to całe danie wygląda właśnie tak!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 547
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 36.8g57%
Węglowodany 41.6g14%
Białko 10.7g22%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 480 g śledzi solonych z beczki
 50 g pestek dyni
 50 g suszonych pomidorów (bez oleju)
 25 g suszonych zielonych oliwek
 100 g oleju lnianego
 600 g ugotowanych w całości ziemniaków
 1 łyżka bruschetty (mieszanka przypraw)

Sposób przygotowania

1

4 duże, grube, mięsiste filety solonego śledzia wymoczyć całą noc. Następnie dobrze odsączyć, pokroić w duże kawałki i przełożyć do naczynia w którym będziemy marynować.

2

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

3

Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, suszone oliwki przekroić na pół.

4

Oliwki, pestki i pomidory wyłożyć na śledzie.

5

posypać mieszanką "bruschetta" i zalać olejem lnianym.

6

Wymieszać, przykryć i zostawić na minimum dobę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.
Z podanej ilości wyszły 4 porcje, każda ma 416 kcal: 7,9 g białka, 11,4 g węglowodanów i 36.6 g tłuszczu.

7

Mój posiłek to 1 porcja śledzi i 150 g ugotowanych ziemniaków.

8

9

10

Składniki

 480 g śledzi solonych z beczki
 50 g pestek dyni
 50 g suszonych pomidorów (bez oleju)
 25 g suszonych zielonych oliwek
 100 g oleju lnianego
 600 g ugotowanych w całości ziemniaków
 1 łyżka bruschetty (mieszanka przypraw)

Sposób przygotowania

1

4 duże, grube, mięsiste filety solonego śledzia wymoczyć całą noc. Następnie dobrze odsączyć, pokroić w duże kawałki i przełożyć do naczynia w którym będziemy marynować.

2

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

3

Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, suszone oliwki przekroić na pół.

4

Oliwki, pestki i pomidory wyłożyć na śledzie.

5

posypać mieszanką "bruschetta" i zalać olejem lnianym.

6

Wymieszać, przykryć i zostawić na minimum dobę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.
Z podanej ilości wyszły 4 porcje, każda ma 416 kcal: 7,9 g białka, 11,4 g węglowodanów i 36.6 g tłuszczu.

7

Mój posiłek to 1 porcja śledzi i 150 g ugotowanych ziemniaków.

8

9

10

Śledzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i pestkami dyni, podane z gotowanymi ziemniakami
(Visited 831 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *