Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami - to całe danie wygląda właśnie tak!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 547
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 36.8g57%
- Węglowodany 41.6g14%
- Białko 10.7g22%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
4 duże, grube, mięsiste filety solonego śledzia wymoczyć całą noc. Następnie dobrze odsączyć, pokroić w duże kawałki i przełożyć do naczynia w którym będziemy marynować.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, suszone oliwki przekroić na pół.
Oliwki, pestki i pomidory wyłożyć na śledzie.
posypać mieszanką "bruschetta" i zalać olejem lnianym.
Wymieszać, przykryć i zostawić na minimum dobę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.
Z podanej ilości wyszły 4 porcje, każda ma 416 kcal: 7,9 g białka, 11,4 g węglowodanów i 36.6 g tłuszczu.
Mój posiłek to 1 porcja śledzi i 150 g ugotowanych ziemniaków.
Składniki
Sposób przygotowania
4 duże, grube, mięsiste filety solonego śledzia wymoczyć całą noc. Następnie dobrze odsączyć, pokroić w duże kawałki i przełożyć do naczynia w którym będziemy marynować.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, suszone oliwki przekroić na pół.
Oliwki, pestki i pomidory wyłożyć na śledzie.
posypać mieszanką "bruschetta" i zalać olejem lnianym.
Wymieszać, przykryć i zostawić na minimum dobę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.
Z podanej ilości wyszły 4 porcje, każda ma 416 kcal: 7,9 g białka, 11,4 g węglowodanów i 36.6 g tłuszczu.
Mój posiłek to 1 porcja śledzi i 150 g ugotowanych ziemniaków.