Krewetki z duszonymi warzywami

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię krewetki, lubię jak przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku nie zajmuje dużo czasu, lubię jak jest jedzenie jest lekkostrawne, ma różne tekstury i nuty smakowe i jak ma niewiele składników. Dlatego często robię jednogarnkowe dania, najczęściej z tego co mam pod ręką. Krewetek mam zawsze zapas, kupuję większe ilości w promocji i jak mam ochotę to wyjmuję z zamrażalnika i po godzinie można działać:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 308
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.5g14%
Węglowodany 21.9g8%
Białko 37.6g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub z Biedronki)
 100 g zielonej papryki (1/2)
 120 g czerwonej papryki (1/2)
 220 g cukinii (1 średnia)
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (1 ząbki)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 jasny sezam, sól, pieprz lub chilli

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i krótko przesmażyć na oleju.

2

Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, krótko poddusić.

3

Dodać szpinak, doprawić delikatnie solą, chilli.

4

Na wierzchu ułożyć rozmrożone i obrane krewetki, zmniejszyć ogień i pozwolić krewetkom dojść. To zajmie max 5-7 minut. Na końcu przemieszać i wyłożyć na talerz.

5

Skropić pozostałą ilością oleju sezamowego, posypać jasnym sezamem i gotowe:-)

6

7

Składniki

 225 g mrożonych krewetek (1 opakowanie z Lidla lub z Biedronki)
 100 g zielonej papryki (1/2)
 120 g czerwonej papryki (1/2)
 220 g cukinii (1 średnia)
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (1 ząbki)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 jasny sezam, sól, pieprz lub chilli

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i krótko przesmażyć na oleju.

2

Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, krótko poddusić.

3

Dodać szpinak, doprawić delikatnie solą, chilli.

4

Na wierzchu ułożyć rozmrożone i obrane krewetki, zmniejszyć ogień i pozwolić krewetkom dojść. To zajmie max 5-7 minut. Na końcu przemieszać i wyłożyć na talerz.

5

Skropić pozostałą ilością oleju sezamowego, posypać jasnym sezamem i gotowe:-)

6

7

Krewetki z duszonymi warzywami
(Visited 1 045 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *