Penne z pesto rzodkiewkowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jeżeli udało Wam się kupić rzodkiewkę z pięknymi, świeżymi liśćmi - nie wyrzucajcie ich! pesto z liści rzodkiewki jest pyszne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 377
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.5g27%
Węglowodany 38.7g13%
Białko 10.2g21%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu penne lub innego (waga przed ugotowaniem)
 1 pęczek liści rzodkiewki
 2 łyżka pestek słonecznika
 1 ząbek czosnku
 150 ml oleju rzepakowego
 przyprawy: sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Kluczowe w pesto jest kupienie rzodkiewki z naprawdę ładnymi i świeżymi listkami.

2

Wszystkie składniki (poza makaronem) zblendujcie na gładki krem.

3

Jak lubicie rzadsze - dolejcie więcej oleju.

4

Do makaronu dodajcie czubatą łyżkę pesto (ok 20 g - z przepisu wyjdzie wam o wiele więcej, bo mały słoiczek pesto, ok 250 g), posypcie łyżką parmezanu l(taka czubata to ok 20 g) ub płatkami drożdżowymi (wersja dla wegan) i macie pyszny posiłek:-)

Składniki

 50 g makaronu penne lub innego (waga przed ugotowaniem)
 1 pęczek liści rzodkiewki
 2 łyżka pestek słonecznika
 1 ząbek czosnku
 150 ml oleju rzepakowego
 przyprawy: sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Kluczowe w pesto jest kupienie rzodkiewki z naprawdę ładnymi i świeżymi listkami.

2

Wszystkie składniki (poza makaronem) zblendujcie na gładki krem.

3

Jak lubicie rzadsze - dolejcie więcej oleju.

4

Do makaronu dodajcie czubatą łyżkę pesto (ok 20 g - z przepisu wyjdzie wam o wiele więcej, bo mały słoiczek pesto, ok 250 g), posypcie łyżką parmezanu l(taka czubata to ok 20 g) ub płatkami drożdżowymi (wersja dla wegan) i macie pyszny posiłek:-)

Penne z pesto rzodkiewkowym
(Visited 1 986 times, 15 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *