Bułeczki dyniowe

Oceń przepisKategoriaTagi, Wybierz ilość porcji12 porcji

Smaczne węglowodany w pięknym kolorze:-) Efektowne pieczywo i pomysł na wykorzystanie dyni.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 125
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.4g3%
Węglowodany 23.5g8%
Białko 3.5g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 350 g mąki
 120 g upieczonej uprzednio dyni hokkaido
 1 łyżka oleju
 150 ml ciepłego mleka 0.5%
 25 g drożdży
 ½ łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 przyprawy: chilli, tymianek

Sposób przygotowania

1

W blenderze planetarnym zarobić ciasto. Najpierw z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Jak zacznie "bąbelkować", wlać go do misy robota wypełnionego pozostałą mąką. Dodać upieczoną dynię (ja kroją w cząstki i piekę razem ze skórą - jest jadalna), sól, tymianek, olej, letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie dawajcie od razu dużo, bo w trakcie wyrabiania ciasto się uelastycznia i zaczyna odchodzić od naczynia, nie potrzeba go rozrzedzać).

2

Przykryjcie ciasto ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia (minimum 1 godzina w miejscu bez przeciągów - ja wkładam albo do mikrofalówki albo do zimnego pieca - tam ciasto ma stałą temperaturę i sobie rośnie).

3

Jak ciasto wyrośnie, podzielcie na 12 kuleczek i uformujcie bułeczki.

4

Poukładajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby uzyskać taki kształt, kulkę docisnęłam od góry kieliszkiem: spłaszczyła się i powstała fajna "mini bułeczka" na górze. Bułeczki możecie posypać ziarnami albo przyprawami: czarnuszka, płatki chilli, sezam...

5

Układając na blaszce (ja użyłam tej największej na cały piekarnik) pamiętajcie, żeby zachować odstępy bo bułeczki przecież rosną. Pieczemy ok 40 min w 160 C.

6

Po upieczeniu mają piękny pomarańczowy kolor, są puszyste i mięciutkie w środku. Na słodko, i do różnych pas i smarowideł - idealne!

Składniki

 350 g mąki
 120 g upieczonej uprzednio dyni hokkaido
 1 łyżka oleju
 150 ml ciepłego mleka 0.5%
 25 g drożdży
 ½ łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 przyprawy: chilli, tymianek

Sposób przygotowania

1

W blenderze planetarnym zarobić ciasto. Najpierw z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Jak zacznie "bąbelkować", wlać go do misy robota wypełnionego pozostałą mąką. Dodać upieczoną dynię (ja kroją w cząstki i piekę razem ze skórą - jest jadalna), sól, tymianek, olej, letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie dawajcie od razu dużo, bo w trakcie wyrabiania ciasto się uelastycznia i zaczyna odchodzić od naczynia, nie potrzeba go rozrzedzać).

2

Przykryjcie ciasto ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia (minimum 1 godzina w miejscu bez przeciągów - ja wkładam albo do mikrofalówki albo do zimnego pieca - tam ciasto ma stałą temperaturę i sobie rośnie).

3

Jak ciasto wyrośnie, podzielcie na 12 kuleczek i uformujcie bułeczki.

4

Poukładajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby uzyskać taki kształt, kulkę docisnęłam od góry kieliszkiem: spłaszczyła się i powstała fajna "mini bułeczka" na górze. Bułeczki możecie posypać ziarnami albo przyprawami: czarnuszka, płatki chilli, sezam...

5

Układając na blaszce (ja użyłam tej największej na cały piekarnik) pamiętajcie, żeby zachować odstępy bo bułeczki przecież rosną. Pieczemy ok 40 min w 160 C.

6

Po upieczeniu mają piękny pomarańczowy kolor, są puszyste i mięciutkie w środku. Na słodko, i do różnych pas i smarowideł - idealne!

Bułeczki dyniowe
(Visited 2 891 times, 4 visits today)

4 Comments

  1. Bułeczki dyniowe 1 października 2023 at 19:27

    W którym momencie i w jakiej postaci dodać dynie

    Reply
    1. ania 1 października 2023 at 19:47

      Dziękuję za czujność, już uzupełniłam informację o dodaniu dyni:-)Pozdrawiam serdecznie, Ania:-)

      Reply
  2. Bułeczki dyniowe 3 października 2023 at 14:55

    Jak długo pozostawić jeszcze bułeczki do wyrośnięcia na blasze

    Reply
    1. ania 3 października 2023 at 15:26

      Aż wyrosną. Dużo zależy od świeżości drożdży, temperatury pomieszczenia… Myślę, że minimum 30 minut. Pozdrawiam, Ania:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *