Knekkebrød to norweski chrupki chleb z samych ziaren, razowej mąki i wody. Podczas pieczenia chleb nie rośnie a jedynie się wysusza. Jest pyszny:-) Smakuje zarówno na słodko (z miodem, konfiturą) jak i z dodatkami wytrawnymi (sery, pasty różnego rodzaju, pasztety...)
Wielkość porcji kromka 8 x 9 cm
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 170
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8g13%
- Węglowodany 18g6%
- Białko 8g16%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
Zalać wodą (letnią) i odstawić na ok 10 - 15 minut do lekkiego napęcznienia ziaren. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C w opcji "tylko termoobieg".
Blachę (ta największa - na cały piekarnik) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wyłóż masę chlebową rozprowadzając ją na jednakową grubość (możecie to zrobić zwilżoną dłonią - najlepiej:-)
Wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika na 15 minu, po tym czasie wyjmij i podziel ciasto na blasze na kromki (świetnie się sprawdza radełko do krojenia pizzy). Chodzi o to, że po całkowitym upieczeniu ciężko jest wykroić równe kromki.
Wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut i dwukrotnie podczas pieczenia uchyl piekarnik na 2-3 minuty żeby uszła para.
Po 30 minutach wyjmij blachę, zdejmij chleb i podziel go na kromki (jest nadkrojony więc wystarczy lekko go przełamać), poukładaj na blasze już bez papieru i wstaw do uchylonego piekarnika na kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb do wystygnięcia.
Chlebek można długo przechowywać w szczelnym pojemniku, nie straci ani na smaku ani na chrupkości.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
Zalać wodą (letnią) i odstawić na ok 10 - 15 minut do lekkiego napęcznienia ziaren. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 160 C w opcji "tylko termoobieg".
Blachę (ta największa - na cały piekarnik) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem i wyłóż masę chlebową rozprowadzając ją na jednakową grubość (możecie to zrobić zwilżoną dłonią - najlepiej:-)
Wstaw chleb do rozgrzanego piekarnika na 15 minu, po tym czasie wyjmij i podziel ciasto na blasze na kromki (świetnie się sprawdza radełko do krojenia pizzy). Chodzi o to, że po całkowitym upieczeniu ciężko jest wykroić równe kromki.
Wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut i dwukrotnie podczas pieczenia uchyl piekarnik na 2-3 minuty żeby uszła para.
Po 30 minutach wyjmij blachę, zdejmij chleb i podziel go na kromki (jest nadkrojony więc wystarczy lekko go przełamać), poukładaj na blasze już bez papieru i wstaw do uchylonego piekarnika na kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb do wystygnięcia.
Chlebek można długo przechowywać w szczelnym pojemniku, nie straci ani na smaku ani na chrupkości.