Szybka zupa rybna z dorszem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Podawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 311
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.8g6%
Węglowodany 37.1g13%
Białko 42.3g85%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 170 g mrożonej polędwicy z dorsza
 300 ml bulionu rybnego
 65 g pora (zielona część)
 260 g pomidora (1 duży)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 15 g mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 sól, cebulka zielona

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).

2

Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...

3

... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.

4

Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.

5

Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.

6

Zagotować, doprawić solą i gotowe.

7

Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.

8

Składniki

 170 g mrożonej polędwicy z dorsza
 300 ml bulionu rybnego
 65 g pora (zielona część)
 260 g pomidora (1 duży)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 15 g mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 sól, cebulka zielona

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).

2

Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...

3

... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.

4

Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.

5

Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.

6

Zagotować, doprawić solą i gotowe.

7

Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.

8

Szybka zupa rybna z dorszem
(Visited 18 825 times, 24 visits today)

4 Comments

  1. Megi 23 października 2023 at 16:02

    wszystko fajnie, tylko skąd wziąć albo jak szybko zrobić bulion rybny?

    Reply
    1. ania 30 października 2023 at 12:45

      Bulion robię rzadko, kupując świeże ryby odcinam głowę, filetuję, resztki mrożę. Jak się uzbiera większa ilość to pakuję wszystko do gara, dodaję marchewkę, pietruszkę, selera, listek laurowy, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotuję bulion. Potem zamykam w słoikach i mam gotową bazę do zupy. Idąc na skróty: polecam kupić w necie kostki rosołowe rybne Knorr lub inne (na allegro jest spory wybór). W naszych sklepach nie do dostania ale w krajach basenu Morza Śródziemnego są w powszechnym użyciu.
      Pozdrawiam, Ania:-)

      Reply
  2. Atam 25 kwietnia 2024 at 01:50

    Więc tak, zupa jest naprawdę super. Przepis zostawiam i nie potrzebuję już żadnego innego przepisu do zupy rybnej. To ułatwia sprawę bo do ryb mnie nie ciągnie a smarzenie ryb na olejach jest totalnie szkodliwe dla zdrowia. Robię tę zupę z powodów dietetycznych. Zależało mi na tym aby znaleźć przepis z rybą, który będzie mi smakowało coś raz na zawsze . Dorsza nie miałem ale wziąłem mrożone najtańsze co było w sklepie i to był mintaj.
    Bulion mam zrobiony zapas. Robiłem go sam z głów dorsza i łososia. Zachęcam do zrobienia sobie takiego bulionu. Jest tak smaczny że sam mógłby być już zupą. Chciałbym się nauczyć robić na nim jakiś dobry sos. Jeszcze nie trafiłęm na przekonujący mnie przepis. Zakupy już mam i biorę się za zupę poraz kolejny. Super dzięki.

    Reply
    1. ania 25 kwietnia 2024 at 10:02

      Bardzo dziękuję, że – po pierwsze – spróbowałeś przepisu, a po drugie – że napisałeś tak miły komentarz:-) Pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *