Szybka zupa rybna z dorszem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Podawałam już kilka pomysłów na zupę rybną, która jest daniem pracochłonnym i wymaga czasu i cierpliwości. Tym razem przepis jest bardzo prosty. Kilka łatwo dostępnych składników, 15-20 minut i macie pyszną, wysokobiałkową, sycącą i aromatyczną zupkę:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 311
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.8g6%
Węglowodany 37.1g13%
Białko 42.3g85%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 170 g mrożonej polędwicy z dorsza
 300 ml bulionu rybnego
 65 g pora (zielona część)
 260 g pomidora (1 duży)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 15 g mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 sól, cebulka zielona

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).

2

Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...

3

... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.

4

Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.

5

Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.

6

Zagotować, doprawić solą i gotowe.

7

Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.

8

Składniki

 170 g mrożonej polędwicy z dorsza
 300 ml bulionu rybnego
 65 g pora (zielona część)
 260 g pomidora (1 duży)
 10 g czosnku (2 ząbki)
 15 g mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczek przecieru pomidorowego
 sól, cebulka zielona

Sposób przygotowania

1

Pora pokroić w talarki, przełożyć do garnka granitowego (najlepiej, lub innego z powłoka non-stick).

2

Na pora ułożyć zamrożone polędwice z dorsza...

3

... na wierzch pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i plasterki czosnku.

4

Przykryć i doprowadzić do rozmrożenia ryby.

5

Jak ryba będzie gotowa, to kończymy zupę: bulion mieszamy z łyżeczka przecieru pomidorowego i mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z rybą.

6

Zagotować, doprawić solą i gotowe.

7

Na koniec posypać czymś zielonym - u mnie zielona cebulka.

8

Szybka zupa rybna z dorszem
(Visited 18 517 times, 18 visits today)

2 Comments

  1. Megi 23 października 2023 at 16:02

    wszystko fajnie, tylko skąd wziąć albo jak szybko zrobić bulion rybny?

    Reply
    1. ania 30 października 2023 at 12:45

      Bulion robię rzadko, kupując świeże ryby odcinam głowę, filetuję, resztki mrożę. Jak się uzbiera większa ilość to pakuję wszystko do gara, dodaję marchewkę, pietruszkę, selera, listek laurowy, ziele angielskie i na wolnym ogniu gotuję bulion. Potem zamykam w słoikach i mam gotową bazę do zupy. Idąc na skróty: polecam kupić w necie kostki rosołowe rybne Knorr lub inne (na allegro jest spory wybór). W naszych sklepach nie do dostania ale w krajach basenu Morza Śródziemnego są w powszechnym użyciu.
      Pozdrawiam, Ania:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *