Ceviche z krewetek

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ceviche to danie z surowej ryby lub owoców morza marynowanych w soku z cytrusów. Jak podaje Wikipedia, danie to pochodzi z Peru ale jest obecnie bardzo popularne na całych Karaibach i coraz więcej osób przekonuje się do wyjątkowego smaku tego dania. Robiłam już ceviche (czytaj: sewicze) z miecznika (znajdziecie je na moim blogu) a zainspirowana ostatnim pobytem w świetnej restauracji, gdzie jadłam ceviche z krewetek argentyńskich, postanowiłam powtórzyć je w domu. Wyszło obłędnie pysznie, a w dodatku kilka razy taniej i kilka razy więcej;-))

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 456
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.8g26%
Węglowodany 43.9g15%
Białko 37.9g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g rozmrożonych krewetek
 90 g ananasa z puszki (2 krążki)
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 85 g mango (waga miąższu po wykrojeniu)
 50 g czerwonej papryki
 5 g czosnku (1 ząbek)
 2 łyżka octu ryżowego
 2 łyżka sosu rybnego
 sok z 1 cytryny
 sok z 1 limonki
 skórka z cytryny i z limonki
 świeża kolendra
 płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Cytrynę i limonkę trzeba sparzyć wrzątkiem (wystarczy polać obficie). Paprykę (lepsza ostra, ja miałam słodką więc dodałam płatki chilli) pokroić drobniutko. Mango, awokado i ananasa pokroić w grubszą kostkę.

2

Do miseczki przełożyć paprykę, zetrzeć skórkę z cytryny....

3

... skórkę z limonki, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, z limonki, dolać ocet ryżowy i sos rybny (lub ostrygowy).

4

Dokładnie wymieszać.

5

Rozmrożone krewetki zamarynować przez ok. godzinę.

6

Pokroić owoce...

7

Połączyć z krewetkami w marynacie, która wraz z dodanymi owocami stworzy przepyszny sos.

8

Ja dodałam wyciśnięty ząbek czosnku bo mi brakowało tego smaku, więc możecie dodać do marynaty.

9

Całość porządnie wymieszałam dodałam świeżą kolendrę i gotowe.

10

11

12

Składniki

 200 g rozmrożonych krewetek
 90 g ananasa z puszki (2 krążki)
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 85 g mango (waga miąższu po wykrojeniu)
 50 g czerwonej papryki
 5 g czosnku (1 ząbek)
 2 łyżka octu ryżowego
 2 łyżka sosu rybnego
 sok z 1 cytryny
 sok z 1 limonki
 skórka z cytryny i z limonki
 świeża kolendra
 płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Cytrynę i limonkę trzeba sparzyć wrzątkiem (wystarczy polać obficie). Paprykę (lepsza ostra, ja miałam słodką więc dodałam płatki chilli) pokroić drobniutko. Mango, awokado i ananasa pokroić w grubszą kostkę.

2

Do miseczki przełożyć paprykę, zetrzeć skórkę z cytryny....

3

... skórkę z limonki, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, z limonki, dolać ocet ryżowy i sos rybny (lub ostrygowy).

4

Dokładnie wymieszać.

5

Rozmrożone krewetki zamarynować przez ok. godzinę.

6

Pokroić owoce...

7

Połączyć z krewetkami w marynacie, która wraz z dodanymi owocami stworzy przepyszny sos.

8

Ja dodałam wyciśnięty ząbek czosnku bo mi brakowało tego smaku, więc możecie dodać do marynaty.

9

Całość porządnie wymieszałam dodałam świeżą kolendrę i gotowe.

10

11

12

Ceviche z krewetek
(Visited 788 times, 20 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *