Ceviche to danie z surowej ryby lub owoców morza marynowanych w soku z cytrusów. Jak podaje Wikipedia, danie to pochodzi z Peru ale jest obecnie bardzo popularne na całych Karaibach i coraz więcej osób przekonuje się do wyjątkowego smaku tego dania. Robiłam już ceviche (czytaj: sewicze) z miecznika (znajdziecie je na moim blogu) a zainspirowana ostatnim pobytem w świetnej restauracji, gdzie jadłam ceviche z krewetek argentyńskich, postanowiłam powtórzyć je w domu. Wyszło obłędnie pysznie, a w dodatku kilka razy taniej i kilka razy więcej;-))
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 456
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 16.8g26%
- Węglowodany 43.9g15%
- Białko 37.9g76%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cytrynę i limonkę trzeba sparzyć wrzątkiem (wystarczy polać obficie). Paprykę (lepsza ostra, ja miałam słodką więc dodałam płatki chilli) pokroić drobniutko. Mango, awokado i ananasa pokroić w grubszą kostkę.
Do miseczki przełożyć paprykę, zetrzeć skórkę z cytryny....
... skórkę z limonki, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, z limonki, dolać ocet ryżowy i sos rybny (lub ostrygowy).
Dokładnie wymieszać.
Rozmrożone krewetki zamarynować przez ok. godzinę.
Pokroić owoce...
Połączyć z krewetkami w marynacie, która wraz z dodanymi owocami stworzy przepyszny sos.
Ja dodałam wyciśnięty ząbek czosnku bo mi brakowało tego smaku, więc możecie dodać do marynaty.
Całość porządnie wymieszałam dodałam świeżą kolendrę i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Cytrynę i limonkę trzeba sparzyć wrzątkiem (wystarczy polać obficie). Paprykę (lepsza ostra, ja miałam słodką więc dodałam płatki chilli) pokroić drobniutko. Mango, awokado i ananasa pokroić w grubszą kostkę.
Do miseczki przełożyć paprykę, zetrzeć skórkę z cytryny....
... skórkę z limonki, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny, z limonki, dolać ocet ryżowy i sos rybny (lub ostrygowy).
Dokładnie wymieszać.
Rozmrożone krewetki zamarynować przez ok. godzinę.
Pokroić owoce...
Połączyć z krewetkami w marynacie, która wraz z dodanymi owocami stworzy przepyszny sos.
Ja dodałam wyciśnięty ząbek czosnku bo mi brakowało tego smaku, więc możecie dodać do marynaty.
Całość porządnie wymieszałam dodałam świeżą kolendrę i gotowe.