Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepło

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Śniadanie wegańskie ale jednak ze sporą ilością białka z cieciorki. Szybkie do wykonania i bardzo smaczne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 357
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21g33%
Węglowodany 23g8%
Białko 18.9g38%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 30 g domowego hummusu
 100 g pomidorków koktajlowych
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 80 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sezam

Sposób przygotowania

1

Hummus można zrobić samemu: cieciorkę odsączyć, zblendować z pastą tahini, ząbkiem czosnku, odrobiną soli, kuminu, kurkumy i soku z cytryny.

2

Moja rada: zblendujcie najpierw cieciorkę z tahini, wodą spod cieciorki (aquafaba to się nazywa) wyregulujcie gęstość, i przyprawiajcie po swojemu, dodając po odrobince: sól, czosnek - obowiązkowo, i ewentualnie cytrynę, kumin, mieloną kolendrę...

3

Na patelnię wrzucić pokrojony czosnek, spryskać olejem w sprayu, po chwili dorzucić pomidorki.

4

Jak się podsmażą ale nadal będą w całości, dodajcie szpinak baby i dajcie mu chwile, żeby zmiękł.

5

6

Pieczarki (same kapelusze) pokroić w mniejsze kawałki (jak są malutki to zostawcie w całości), podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę to odparować, podlać sosem sojowym i dusić chwilę na małym ogniu do odparowania.

7

Kromkę pieczywa proteinowego posmarować hummusem, sałatkę na ciepło ze szpinaku i pomidorków wyłożyć obok...

8

Do sałatki dodać pieczarki, a na kromkę z hummusem awokado pokrojone w plasterki.

9

Sałatkę posypać jasnym sezamem...

10

... a kanapkę czarnym:-)

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 30 g domowego hummusu
 100 g pomidorków koktajlowych
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 80 g pieczarek
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sezam

Sposób przygotowania

1

Hummus można zrobić samemu: cieciorkę odsączyć, zblendować z pastą tahini, ząbkiem czosnku, odrobiną soli, kuminu, kurkumy i soku z cytryny.

2

Moja rada: zblendujcie najpierw cieciorkę z tahini, wodą spod cieciorki (aquafaba to się nazywa) wyregulujcie gęstość, i przyprawiajcie po swojemu, dodając po odrobince: sól, czosnek - obowiązkowo, i ewentualnie cytrynę, kumin, mieloną kolendrę...

3

Na patelnię wrzucić pokrojony czosnek, spryskać olejem w sprayu, po chwili dorzucić pomidorki.

4

Jak się podsmażą ale nadal będą w całości, dodajcie szpinak baby i dajcie mu chwile, żeby zmiękł.

5

6

Pieczarki (same kapelusze) pokroić w mniejsze kawałki (jak są malutki to zostawcie w całości), podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę to odparować, podlać sosem sojowym i dusić chwilę na małym ogniu do odparowania.

7

Kromkę pieczywa proteinowego posmarować hummusem, sałatkę na ciepło ze szpinaku i pomidorków wyłożyć obok...

8

Do sałatki dodać pieczarki, a na kromkę z hummusem awokado pokrojone w plasterki.

9

Sałatkę posypać jasnym sezamem...

10

... a kanapkę czarnym:-)

Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepło
(Visited 319 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *