Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 375
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.7g28%
Węglowodany 23.4g8%
Białko 32.6g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki (konjak)
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 50 g mrożonego groszku
 100 g pieczarek (same ogonki)
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g brokuła
 sól, sezam

Sposób przygotowania

1

Nóżki pieczarek pokroiłam w plasterki, posoliłam i przesmażyłam do odparowania.

2

Makaron shirataki najpierw porządnie wypłukałam a następnie dodałam do przesmażonych pieczarek, dodałam odrobinę sosu sojowego i jeszcze smażyłam.

3

Na koniec dorzuciłam groszek mrożony.

4

Często używam rozdrobnionego łososia wędzonego na gorąco od Mowi Poland - jest naprawdę smaczny i w dobrej cenie.

5

Na talerz wyłożyłam makaron z pieczarkami i groszkiem, pośrodku wyłożyłam łososia a wokół brokuła ugotowanego al dente.

6

Całość posypałam sezamem.

7

Składniki

 200 g makaronu shirataki (konjak)
 100 g łososia wędzonego na gorąco
 50 g mrożonego groszku
 100 g pieczarek (same ogonki)
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g brokuła
 sól, sezam

Sposób przygotowania

1

Nóżki pieczarek pokroiłam w plasterki, posoliłam i przesmażyłam do odparowania.

2

Makaron shirataki najpierw porządnie wypłukałam a następnie dodałam do przesmażonych pieczarek, dodałam odrobinę sosu sojowego i jeszcze smażyłam.

3

Na koniec dorzuciłam groszek mrożony.

4

Często używam rozdrobnionego łososia wędzonego na gorąco od Mowi Poland - jest naprawdę smaczny i w dobrej cenie.

5

Na talerz wyłożyłam makaron z pieczarkami i groszkiem, pośrodku wyłożyłam łososia a wokół brokuła ugotowanego al dente.

6

Całość posypałam sezamem.

7

Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokuł
(Visited 345 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *